вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияБезплатни консултации за предиабет и при риск от диабет в ИСУЛ

Безплатни консултации за предиабет и при риск от диабет в ИСУЛ

По повод Световния ден за борба с диабета, който отбелязваме на 14 ноември, Клиниката по метаболитни заболявания и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ обявява безплатни прегледи за хора с диабет и риск от развитие на диабет.

Консултациите ще се провеждат на 14.11.2022 г. в кабинет 214 (в приемно-консултативния сектор на болницата) между 12:00 и 16:00 часа. При необходимост времето им ще бъде удължено, докато има пациенти, които искат да се консултират. Предварително записване не е необходимо.

Предиабетът не става задължително на диабет

Тази година акцентът на кампанията в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е върху предиабета.

Предиабетът е гранично състояние, в което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните ( между 5,7 и 6,4%), но не толкова високи, че да бъде поставена диагноза Диабет Тип 2. Добрата новина е, че в този етап, състоянието е все още обратимо и с правилна диета, подходяща медицинска грижа и смяна начина на живот, човек може никога да не развие диабет. Лошата е, че хората с предиабет имат 50% вероятност да развият Диабет Тип 2 през следващите пет до 10 години.

Нито диабетът, нито предиабетът имат симптоми

Как звучи това в цифри: По приблизителни данни, броят на хората, диагностицирани с Диабет в България е 519 хил. Предполага се, че 134 хил. души все още не знаят, че имат диабет, а 235 хил. са в състояние на предиабет. За разлика от други заболявания, нито диабетът, нито предиабетът имат симптоми. В повечето случаи хората съвсем случайно разбират, че нивото им на кръвна захар е опасно повишено. Затова специалистите съветват поне веднъж годишно всеки да си изследва нивата на кръвната захар.

Колко сериозно състояние е предиабетът?

Хората в състояние на предиабет имат:

  • 15% по-висок ръст от развитие на сърдечно-съдово заболяване
  • 16% по-висок риск от коронарна артериална болест (по-позната като артериосклероза)
  • 14% по-висок риск от инсулт
  • Много от тези пациенти имат недиагностицирано бъбречно заболяване
  • Повишена опасност от заболяване на очите, тъй като високите нива на кръвната захар увреждат малките кръвоносни съдове в задната част на очите
  • Предиабетното състояние е тясно свързано със сексуалната дисфункция при мъжете

Клиниката по метаболитни заболявания и диететика е една от водещите в страната в лечението не само на диабета, а и на предшестващите или съпътстващите му състояния каквито са предиабета и метаболитния синдром.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -