вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПри кератоконус роговицата добива форма на конус

При кератоконус роговицата добива форма на конус

Какво представлява заболяването кератоконус?

Кератоконус е заболяване, при което се наблюдава деформация на роговицата и тя започва да прилича на конус. Причината вероятно е генетична до голяма степен. Роговицата постепенно изтънява и се получава неправилен роговичен астигматизъм. При такива пациенти очилата и контактните лещи не са достатъчни, за да се коригира правилно зрението, посочва доц. Андрей Андреев. Той е началник на Клиника по очни болести в Транспортна болница (НМТБ “Цар Борис ІІІ”) – София. Доц. Андреев е и управител на Специализирания център по офталмология “ДЕН”.

При кератоконус роговицата се отличава с по-голяма еластичност. Расте напред поради и добива формата на конус, откъдето е и името на заболяването. Деформацията се открива по правило при тийнейджъри към 15 г. Дължи се на нарушения в синтеза на колаген, свързани с вътрешни механизми в стромата на роговицата.

Симптомите са свързани със загуба на остротата на зрението

При кератоконус пациентите губят остротата на зрението си за сравнително кратко време. Може да се окаже, че изведнъж се нуждаят от повече диоптри. Ако не се вземат мерки навреме, процесът продължава и обикновено настъпва влошаване.

За правилната диагноза се прави специално измерване на роговицата. Установява се, че тя е изтъняла.  Има нови апарати, с които това може да се установи навреме.

Ако в тийнейджърска възраст се открие рязко влошаване на зрението и очилата не помагат, редно е да се потърси опитен специалист по очни болести, който разполага със съответната апаратура. 

Особеното е, че пациентите с кератоконус имат късогледство, както и подчертан астигматизъм. Така те не виждат добре нито наблизо, нито надалеч. 

Лечението е възможно – целта е създаване на нови колагенни връзки

Има лечение на кератоконус, казва доц. Андреев. Възможно е  да се проведе специална лечебна манипулация крослинкинг. Състои се от накапване в окото на рибофлавин, като след това роговицата се облъчва с ултравиолетова светлина. Процедурата спомага за създаване на нови колагенни връзки.  

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -