понеделник, 24 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеТелесна миризма издава опасни нива на кръвната захар

Телесна миризма издава опасни нива на кръвната захар

Малко известно е, че високите нива на кръвната захар може да си проличат и чрез специфичната телесна миризма, особено тази на дъха. Ето защо е добре да сме наясно с тези симптоми както за нас, така и за нашите близки, които живеят с диабет.  

Какво е диабетна кетоацидоза

Характерните миризми се появяват при диабетната кетоацидоза – един от неприятните странични ефекти на диабета, които може дори да завършат фатално. Това усложнение на диабета се развива, когато тялото няма достатъчно инсулин, който позволява на кръвната захар да влезе в клетките и да я използва като енергия. В този случай черният дроб разгражда мазнините за гориво, което произвежда киселини, наречени кетони. Когато твърде много кетони се произвеждат прекалено бързо, те могат да се натрупат до опасни нива в кръвта и урината. Реакцията възниква вътре в черния дроб, което кара кръвта да стане кисела.

Плодова миризма или амоняк

Състоянието на кетоацидоза може да стане причина за появата на три основни вида телесни миризми, признак на интоксикация. Кетоните се излъчват от тялото чрез издишване или пък чрез потта, което и води до специфичния мирис:

  • Плодова миризма в дъха;
  • Дъх, който мирише на изпражнения. Това може да се дължи на продължително повръщане или запушване на червата;
  • Дъх с миризма, подобна на амоняк, която обикновено се появява при хора с хронична бъбречна недостатъчност.

Тези симптоми трябва да се вземат насериозно, дори да изглеждат маловажни. Много показателни са за тежестта на заболяването. Ако човекът няма диагноза диабет, може да станат повод за по-ранно откриване на заболяването.

При кого се развива диабетна кетоацидоза

Кетоацидоза може да се развие и при диабет тип 1. Конкретните причини може да бъдат инфекция, нараняване, сериозно заболяване, стрес от операция или пропуснати/недостатъчни дози инсулинови инжекции.

Диабетната кетоацидоза е по-рядка и тежка при хора с диабет тип 2. Въпреки това, той може да бъде предизвикан от неконтролирана кръвна захар за дълъг период от време.

Кетоацидозата може да възникне и при хора, които нямат диабет. Това може да се случи в случаи на гладуване, когато липсата на глюкоза принуждава тялото да стартира процеса на кетогенеза, за да си осигури енергия. Изследванията са установили, че това състояние рядко може да се развие и когато човек пази диета с твърде ниско съдържание на въглехидрати.

Други симптоми на диабетна кетоацидоза

Ако при някого се установи много висока кръвна захар, добре е да се направи тест за кетони в урината или кръвта. Проверката за кетони се препоръчва и при симптоми на диабетна кетоацидоза.

Освен миризмата в дъха, други признаци на това състояние включват:

  • По-дълбоки вдишвания
  • Умора
  • Прекомерно уриниране
  • Безпричинно отслабване
  • Гадене
  • Повръщане;
  • Болка в корема.

Съвети за контрол на кръвнаха захар

По принцип диабетиците трябва често да проверяват кръвната си захар. Така ще се намали риска от влошаване на състоянието и бърза поява на усложнения като невропатия (засягане на пареиферните нерви), нефропатия (засягане на бъбреците), ретинопатия (засягане на очите) и др.

Придържайте се към схемата за прием на лекарства, назначени от ендокринолога. Ако се почувствате зле, потърсете отново лекар, за да коригира инсулина. Поддържайте здравословен, активен и балансиран начин на живот. Всички тези комплексни мерки помагат за поддържане нивата на кръвната захар в безопасни целеви стойности.

Основни принципи на диетата при диабет

Храните в ежедневната ви диета трябва да са с ниско съдържание на калории, наситени мазнини, трансмазнини, захар и сол. Препоръчват се повече храни, богати на фибри (такива са зеелнчуците и пълнозърнестите продукти). Заменете газираните напитки и готовите сокове с обикновена вода. Може да подобрите вкуса, като използвате прясно нарязани портокали, лимон, краставица, ягоди или джинджифил. Включете много плодове (но не много сладки) и зеленчуци в диетата си – около 1 кг дневно. Консултирайте се с вашия лекар или диетолог за подходящ за диабет план за хранене.

Бъдете активни физически всеки ден. Дори възрастни, нетренирани хора може да правят в началото 10-минутна разходка, три пъти на ден. Можете дори да се разхождате в жилището си, ако е трудно да излезете навън на разходка.

Заедно с това работете върху мускулната си сила. Помагат дори прости упражнения като йога, но може и по-интензивни като правене на лицеви опори. Поставете си цел за всеки ден да минете определен брой стъпки – например 8-10 хиляди, и се опитвайте да я постигате всеки ден.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -