вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБЦЖ ваксина или имунотерапия при рак на белия дроб?

БЦЖ ваксина или имунотерапия при рак на белия дроб?

БЦЖ ваксината наистина години наред се препоръчваше при пациенти с рак на белия дроб в напреднал стадий. Какъв е нейният ефект и в кои точно ситуации се препоръчва, коментира д-р Красимир Койнов, началник на Отделение по медицинска онкология в МБАЛ “Сердика”. 

д-р Красимир Койнов
Д-р Красимир Койнов

БЦЖ ваксината е с неспецифично действие, но може да се прилага при пациенти с рак на белите дробове за усилване на клетъчния имунитет. В миналото тази имунизация се прилага масово при пациенти, които са приключили успешно началната химиотерапия и са оставени на наблюдение, както и при пациенти с изчерпани терапевтични възможности. 

Имунотерапия лекува рак на белия дроб дори в напреднал стадий

Към момента в лечението на рака на белите дробове се прилага имунотерапия с друг механизъм на действие, който гарантира много по-добри лечебни резултати. Вследствие на това, приложението на БЦЖ ваксината при пациенти с рак на белите дробове, като лечебно средство вече е изоставено. 

Проф. Галина Куртева, онколог в СБАЛО София, допълва, че имунотерапията при онкологично болните отдавна вече е стандарт у нас. Този вид лечение включва различни PD1 и PDL1 блокери. В началото те се прилагат при малигнен меланом и рак на белия дроб (белодробен карцином). Българските онколози вече отчитат резултати  на базата на няколко години опит. 

Кои са новите медикаменти за лечение на рак?

Сега вече имунотерапията се прилага – в комбинация или самостоятелно, при много от противотуморните лечебни схеми при тумори на глава и шия, уротелен карцином, бъбречно-клетъчен карцином, Меркел Клетъчен и повече от кожните тумори, рутинно при белодробен карцином и много други.

Специалистите от УСБАЛО мониторират и дискутират продължителността на отговора на имунотерапия. Засега заключенията са, че той е много различен от провежданата рутинно комбинирана химиотерапия, като предимството категорично е на страната на имунотерапията.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -