сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКои са новите медикаменти за лечение на рак?

Кои са новите медикаменти за лечение на рак?

През последните години има нови терапии, които дават по-добри резултати при лечението на някои видове рак. На първо място си заслужава да се спомене ракът на белия дроб. Преди около 10 г. въпросът бе дали изобщо да се назначава някаква терапия на тези пациенти, отбелязва проф. Асен Дудов, шеф на Клиниката по медицинска онкология, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост, София.

Преди години на болните с рак на белия дроб се давали предимно лекарства (обезболяващи и др.), които само да подобрят качеството им на живот. В момента може да се прилага трета линия на терапия и да се осигурят години преживяемост дори при напреднало заболяване. Модерните терапии за рак се развиват благодарение на новите технологии и по-доброто познаване на генетичната, биологичната основа на злокачествените заболявания.

Проф. Дудов: Лечението на рака не е просто стимулиране на имунитета

Друга локализация, при която има новости, е ракът на дебелото и правото черво. Там също така се открива възможност за трета линия на лечение. Регистриран е нов препарат, който се очаква скоро да бъде включен в списъка за реимбурсация у нас. Медикаментът е липозомна форма, с чиято помощ се намалява токсичността. Това позволява да се дава в по-големи дози при пациенти с метастазирал или неоперабилен рак на панкреаса, като по този начин създава нови, по-големи възможности за тяхното лечение.

Най-новата терапия при рак е включена съвсем наскоро в списъка за реимбурсация в България, каза проф. Дудов. Става дума за нова първа линия при прицелно лечение на първичния рак на черния дроб. Интересното при нея е, че дава още две уникални възможности за приложение. Първата е при йод чувствителен рак на щитовидната жлеза, когато възможностите на лечение с радиоактивен йод вече са изчерпани. Този тумор не се повлиява от класическата химиотерапия. Новата молекула е от групата на тирозин киназите има регистрация в Западна Европа за рак на щитовидната жлеза и при рак на бъбрека (второ приложение).

Проф. Дудов: Ракът не е една, а 200 болести

Имунотерапията се прилага при все повече тумори

Имунотерапията е извор на големи надежди за коренно различен подход в лечението на рака. Пробивът тръгва от меланома – най-злокачественият рак на кожата. В продължение на дълъг период науката не може да предложи подходяща терапия. На пациентите се е предлагала тежка и по думите на проф. Дудов безсмислена профилактика с лекарства като  дакарбазин, платина. Препоръчвана е и имунизация с ваксина БЦЖ в периодите, когато заболяването е овладяно.

Имунотерапия лекува рак на белия дроб дори в напреднал стадий

Тогава именно в тази трудна за лечение локализация идва пробивът с ново имуноонкологичното лечение, което дава неочаквано добри резултати. Може да осигури допълнителни години живот дори на пациенти с множествени метастази от меланом. Към днешна дата онколозите разполагат с няколко вида имуноонкологично лечение.

Тези лекарства вече са внедрени в клиничната практика. У нас се реимбурсират при тумори на главата и на шията, при рака на уротела – повърхностния епител на пикочния мехур и бъбречното легенче, когато ракът започва точно от тях в отделителната система. Намират приложение къщо и при рака на белия дроб.

Новите терапии се изписват само при наличие на биомаркери

Добрите новини обаче имат и някои минуси. Новите терапии са подходящи само за някои пациенти, при които се откриват съответните биомаркери в тъканите на тумора. Само тогава лекарството може да се свърже с раковите клетки и да им въздейства. Много пациенти са прочели медицинска информация за новите терапии, желаят и за себе си най-доброто лечение, но то невинаги е подходящо за тях, дори да става дума за същото заболяване, посочва проф. Дудов.

Проф. Момеков: Няма добавка, която да лекува рак!

Един от тези биомаркери е PD-L1 фактор на програмираната клетъчна смърт. Търсят се още определени генетични промени, които може да се лекуват с малките молекули. Тези специализирани изследвания са основата, която служи за преценка на лечението и вземане на решения за комплексната терапия.

Необходимо е винаги подробно и търпеливо да се обяснява на пациентите, че в онкологията вече лекуваме според индивидуалните особености на тумора, изтъква специалистът. Всички резултати от изследванията се обсъждат в Онкологични комисии, които изработват правилния алгоритъм за конкретния пациент.

Компютърен томограф помага за ранна диагноза при рак на белия дроб

Не отлагайте изследванията за диагнозата поради страх от коронавируса!

От есента насам лекарите попадат на много новодиагностицирани онкоболни , които драстично са забавили посещението си при специалист. Някои от тях са започнали да си правят необходимите изследвания, но са прекъснали поради страха от коронавируса. Когато стигнат до точната диагноза, нещата вече са напреднали.

След пандемията ще има вълна от пациенти с обострени хронични заболявания и те ще се нуаждаят от скъпо лечение, прогнозира проф. Дудов. При тях рискът от инвалидизация ще е много по-голям.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -