четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниИзненадващ съвет, който се справя с упоритото главоболие!

Изненадващ съвет, който се справя с упоритото главоболие!

Изборът на мазнините, които пациентите с мигрена приемат с храната си, може да окаже съществено влияние върху пристъпите на главоболие. Основният извод от ново проучване в Балтимор, САЩ, гласи, че хората с често и упорито главоболие трябва да консумират повече риба и по-малко слънчогледово олио. Има и още!

В своето изследване учените от Националния институт по стареене в Балтимор установяват,  че семпла промяна в навиците на хранене може облекчи значително главоболието.  Пристъпите и тежестта на атаките при много от участниците в проучването намалявали, когато те  избягвали растителните масла и вместо тях приемали повече рибено масло.

Производни на мастни киселини образуват болкоуспокояващи молекули в кръвта

Интересът на учените бил привлечен от две омега-3 мастни киселини, които са важна съставна част от рибеното масло. Това са ейкозапентаенова киселина (EPA) и  доксозапентаенова киселина (DHA). Приемът на повече EPA и DHA с храната води до повишаването им в кръвта. Това покачва и нивата на болкоуспокояващите оксилипини, които се образуват от DHA, поясняват проф. Дейзи Замора от екипа. 

https://bolenzdrav.com/zdravi-i-krasivi/pitay-lekarya/vidove-glavobolie-i-prichinite-za-nego

Учените смятат, че тези производни на оксилипините могат да развият болкоуспокояващи свойства, когато се увеличава концентрацията на EPA и DHA в тъканите, които играят роля за възникване на главоболието. „Производните на оксилипин на EPA и DHA от своя страна са предшественици на други вещества с противовъзпалителни свойства“, допълва проф. Замора.

Линолевата киселина утежнява главоболието

Линолевата киселина (да не се бърка с линоленова киселина) изглежда има отрицателен ефект, който увеличава мигрената. Това е двойно наситена омега-6 мастна киселина, най-много се съдържа в слънчогледовото олио. По-ранни проучвания откриват индикации, че тя може да подхранва възпалението, например чрез увеличеното производство на възпалителни вещества (включително ейкозаноиди). Също така тя може да блокира противовъзпалителни вещества, произвеждани от тялото.

https://bolenzdrav.com/lekarstva-i-terapii/prouchvaniya/posochiha-koi-grupi-lekarstva-dejstvat-sreshtu-migrenata

Линоловата киселина се съдържа в различни, но винаги високи пропорции в слънчогледа, гроздовите семки и маслото от шафран. Затова и популярните като здравословни масла от пшеничен или царевичен зародиш, слънчогледово олио също съдържат високи нива на тази мастна киселина.

Позволени са зехтин, краве и кокосово масло

„Заменихме богатите на линолова киселина олиа в диетата на нашите тествани с растителни масла с ниско съдържание на линолова киселина“, обяснява проф. Замора. Маслата, които са подходящи за пациенти с мигрена и упорито главоболие, са краве масло, зехтин, кокосово масло, масло от макадамия. Разбира се, тя уточнява, че в случая не става дума за за отслабване, нито за определяне на различните хранителни мазнини като здравословни и нездравословни, а за препоръки, ориентирани към овладяване на мигрената и главоболието. 

В проучването са включени 182 участници с пристъпи на мигрена 5 до 20 дни в месеца. Разделелили ги на три приблизително равни групи: Едната получила повишено количество мастни киселини (ейкозапентаенова киселина + докозахексаенова киселина), съдържащи се в рибеното масло, а именно повече от 1,5 г дневно, както и линолова киселина (слънчогледово олио) в количество, което покрива максимум 7% от дневна потребност от енергия. Втората група получила 1,5 г мастни киселини от рибено масло на ден под формата на ястия от дива сьомга или риба тон (приблизително 100 g риба), както и намалено количество линолова киселина с максимум 1,8% от енергийните нужди.

https://bolenzdrav.com/lekarstva-i-terapii/kak-se-lekuva/lekarstvata-za-migrena-mozhe-da-se-vzemat-i-profilaktichno

Третата група била контролна. Тя получавала до 150 мг мастни киселини от рибено масло на ден, като около 7% от енергийните нужди са покривани от продукти с линолова киселина. След 16 седмици главоболието в двете групи с минимален прием на линолова киселина станало значително по-рядко. Спаднали както броят на часовете с главоболие на ден (от  2,5 часа дневно до 1,3 ч, дори половин час на ден), така и броят на дните в месеца с пристъп на мигрена. 

Източник: BMJ 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -