четвъртък, 23 март, 2023
- Реклама -
НачалоДехидратацията е особено рискова при разширени вени
Array

Дехидратацията е особено рискова при разширени вени

Доц.  Димитър Петков е Началник на Отделение по съдова и ендоваскуларна хирургия МБАЛ „Тракия“, Стара Загора. Съдов хирург с дългогодишен опит в лечението на съдовите заболявания, с водещи интереси в областта на ендоваскуларното лечение.
Той е един от първите съдови хирурзи в страната, въвели и популяризирали широко ендоваскуларната лазерна аблация и склеротерапията при лечение на варикозната болест. Част е от колектива, написал клиничното ръководство “Диагностика и лечение на хроничната венозна болест”.

доц. Димитър Петков

Доц. Петков, какво представлява хроничната венозна болест?

Хроничната венозна болест (ХВБ) е едно от най-разпространените заболявания на съвременната цивилизация. Женският пол е засегнат по-често. С напредването на възрастта болестта може да прогресира. Предразполагащи фактори са наследствеността, обездвижването, наднорменото тегло, продължителното стоене в право или седнало положение, бременността. ХВБ е хронично заболяване, което ако не бъде лекувано адекватно, прогресира и може да доведе до редица усложнения, нарушаване на качеството на живот и инвалидизиране.

Основна причина за развитието на клиничната картина са измененията в клапите и възпалителният процес във венозната стена, водещи до патологично разширяване на вените, повишаване на венозното налягане в тъканите и развитие на типичната клинична картина – различни по степен разширени вени, развитие на кафяво оцветяване на кожата и поява на незаздравяващи рани по подбедриците.

Лечението на разширени вени е възможно, дори при язви на кожата

Какви са основните симптоми при разширените вени?

Kай-често срещаните симптоми при заболяването са: тежест, напрежение в крайниците, болка, крампи, сърбеж, отоци, поява на различни по калибър разширени вени, промени в оцветяването на кожата и в крайния стадий – незаздравяващи рани.

Как влияят жегите на хората, предразположени към развитие на разширени вени?

Високите температури са причина за нарастване на диаметъра на разширените вени (вазодилатация), което води до повишаване на венозния застой. Към него се добавят дехидратацията и снижената двигателна активност. Тези фактори влошават симптомите на заболяването и могат да доведат до развитие на усложнения – тромбофлебит и дълбока венозна тромбоза.

Паякообразни разширени вени – как да се спасим с домашни средства

Кои са най-ефективните мерки, които могат да се предприемат, за да се облекчат симптомите по време на горещините?

От страна на пациентите това могат да бъдат ефективните разходки, спорт, плуване, хладен душ на краката и повдигането им при почивка. От страна на съдовите хирурзи, занимаващи се с лечението на ХВБ, могат да се предписват венотонични медикаменти и хидратиращи кремове с венотоничен състав, които облекчават симптомите.

Тук трябва да изтъкнем, че в различните стадии на заболяването, лечението включва най-разнообразни лечебни подходи и ефективното им използване може да бъде приложено само от специалист съдов хирург.

Разширени вени и хронична венозна недостатъчност

Кои са най-ефективните съвременни методи за лечение на ХВБ?

Медикаментозното лечение с таблетни форми на венотоници и хидратиращи кремове с венотонични екстракти са задължителни при всички стадии на заболяването. Склеротерапията и термалната аблация (лазерна или радиофреквентна), използвани при съвременното лечение са по индикации и са водещите лечебни методи в целия свят и в нашата страна.

Кога се прави операция при разширени вени?

Как Covid-19 оказа влияние върху заболеваемостта от ХВБ и усложненията при нея?

Наличието на ХВБ в съчетание с протичане на Covid-19 повишава риска от развитие на флебит и дълбока венозна тромбоза. Това вече е известно на медицината и лечението на пациенти с двата вида патология се води по протокол, редуциращ риска от усложнения.
При нас често идват пациенти с разширени вени, които са обезпокоени, че прилагането на ваксина срещу Covid-19 може да доведе до влошаване на заболяването или до развитие на усложнения. Категорично искам да заявя, че те могат да бъдат спокойни. Рискът от развитие на усложения не се различава от този при останалите пациенти с ХВБ и разширените вени не могат да са аргумент срещу ваксинирането против Covid-19.

Източник: Болница „Тракия“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -