сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога се прави операция при разширени вени?

Кога се прави операция при разширени вени?

Радикалното лечение на повърхностните разширени вени е тяхното оперативно отстраняване. Тук трябва да споменем класическите оперативни интервенции -изтегляне на малката или голяма подкожна вена (стрипинг), прекъсването на голямата подкожна вена в устието и към бедрената вена – кросектомия или лигатура, отстраняването на по-малки разширени вени (флебектомия).

В последните 10 г. навлизат и по-щадящи пациента оперативни техники, или така наречените миниинвазивни операции. При тях се използват лазерно влакно, адиофреквентен електрод, пара, изстудяващи агенти или химически вещества – веносклерозиращи агенти. Целта на оперативното лечение е премахването на разширените вени и причината за тяхното появяване, т.нар. венозен рефлукс или връщане на венозна кръв през венозните клапи. Това е от особено значение, тъй като наличието на този рефлукс след отстраняване на разширените вени е предпоставка за рецидиви.

Операцията се планира прецизно с ултразвуково изследване

Казано по-опростено, много често при пациентите се оперират само разширените вени, и то най-често от общи хирурзи, като не се държи сметка за причините за тяхното появяване, а те са неправилно протичане на венозната кръв през увредените венозни клапи. Резултатът е рецидив с поява на нови разширени вени след 1-2 години. Затова операцията за отстраняване на разширени вени трябва да се планира много точно, да се направи ултразвуково изследване.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Нелекувани раширени вени може да причинят опасни рани 
Тромбозата може да причини язви по краката
Води ли до разширени вени седенето с кръстосани крака
Отоците по краката – кога при какъв лекар да ходим
Броколи, спанак и джогинг пазят от тромби 

Доплер изследване и да се маркират не само разширените вени, а и местата на венозен рефлукс. След това съдовия хирург трябва да реши с какви методи ще отстрани разширените вени и местата на рефлукс -класически оперативни или като използва лазер, радиофреквентен ток или друг физичен агент – пара, криотерапия или химическо вещество -склерозиращ агент. Много често се прилага комбинация от няколко метода Най-важните места на венозен рефлукс са клапите на малката и голямата подкожна вена в техните устия към дълбоките вени, както и недостатъчност на т.нар. перфорантни вени, които свързват повърхностните с дълбоките.

Дори при перфектна операция може да се появят нови малки разширени вени

Ако са спазени всички условия за оперативно отстраняване на разширените вени и операцията се извършва от квалифициран съдов хирург, има голяма гаранция, че няма да се появят рецидиви на разширените вени след операцията. Неспазването на тези условия и премахването само на разширените вени по-скоро е гаранция за развитието на нови такива до 1 -2 години след операцията. За добрия резултат спомага и спазването на режима след операцията и най-вече стриктното носене на еластичен бинт или чорап за 30 дни следоперативно.

Дори при перфектно направена операция, не е изключено след 2-3 години да се появят нови малки разширени вени, но те могат лесно да се премахнат със склеротерапия. Има и други причини за появяването на рецидивни вени, а това са заболявания на дълбоките вени, сърдечна недостатъчност с венозен застой, притискане на вените от тумори, клапна недостатъчност в друг венозен басейн (например операцията е направена върху голямата подкожна вена, а се появяват разширени вени от басейна на малката подкожна вена) и др.

Операциите за разширени вени, когато са извършени правилно и от квалифициран съдов хирург, са надеждни и с трайни далечни резултати. Необходимо е поне веднъж годишно такива пациенти да се преглеждат от съдов хирург или ангиолог, за да се установи евентуалната поява на нови разширени вени и те да се лекуват навреме.

д-р Асен Драмов ангиолог

Д-р Асен Драмов, главен асистент в сектора по ангиология към Клиниката по съдова хирургия и ангиология в Националната кардиологична болница – София

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -