неделя, 23 юни, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБроколи, спанак и джогинг пазят от тромби

Броколи, спанак и джогинг пазят от тромби

Противозачатъчните, продължителното пътуване със самолет и вдигането на тежести значително увеличават риска от образуване на тромби – съсиреци в кръвоносните съдове. Човек обаче може да се предпази. РИА „Новости“ публикува препоръки на лекари за предотвратяване на тромбозата.

Почти половината население на света страда от венозна недостатъчност, обяви ръководителят на отдела за венозна болест и микросъдово хирургия в научния център за сърдечно-съдова хирургия „Бакулев“ Сергей Прядко, като цитира данни от Световната здравна организация. Според тях честотата на тромбоемболията (остра тромботична оклузия на кръвоносен съд) е около 270 000 случая годишно. „Смъртността в Русия от запушване на белодробна артерия е над 75%“, казва лекарят. Особено висок е рискът от тромбемболизъм при жени, особено бременните.

Червените чушки – отлично средство срещу образуване на тромби

Хормоналните контрацептиви също така увеличават риска от образуване на кръвни съсиреци. „За съжаление гинеколозите, които ги предписват дори не информират пациентите си за това. Има предупреждения в листовката на лекарствата, но не всички ги четат“, коментира д-р Прядко.

При мъжете най-голям риск от тромбоза има при дълъг полет. Ако предстои дълго пътуване с влак или самолет, човек трябва редовно да променя позата си, като раздвижва краката си. Най-важното за профилактиката на варикозната болест е носенето на компресиращи чорапи. „Ако се пътуването в колата е над три часа, всеки човек трябва да носи такива чорапи“, допълва специалистът.

Профилактика на образуването на тромби в домашни условия

Храни като броколи, спанак, цитруси и червени боровинки намаляват риска от тромбоемболия, казва от своя страна съдовият хирург Алексис Зудина. Някои видове физическа активност увеличават риска от разширени вени като например вдигането на тежести. Затова пък спортове като бягане, плуване и колоездене са полезни за съдовете.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -