събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛечението на разширени вени е възможно, дори при язви на кожата

Лечението на разширени вени е възможно, дори при язви на кожата

Хроничната венозна болест засяга много хора – почти всеки трети възрастен. С годините нейната честота се увеличава до 70% при над 50-годишните. При нарушена функция става дума за общия синдром на хронична венозна недостатъчност. За всяка конкретна ситуация има разработени подробни алгоритми за диагностика и лечение, посочва проф. Андрея Андреев, съдов специалист с дългогодишен опит. Той приема пациенти в МЦ „Искър“ в София, а записване на час става на тел. 0877 58 90 40.

Симптоми и лечение в началните стадии

Хроничната венозната болест на долните крайници се задълбочава и усложнява с времето. В началото са налице симптоми като тежест, тъпа болка, парене, напрежение (по-рядко нощни мускулни крампи). Оплакванията се появяват след продължително стоене в право или седнало положение, особено ако поради работата се налага да прекарвате така часове наред. в края на работния ден. При такива болни често се установяват единични или групирани малки интрадермални венули, значително дилатирани, наричани “телеангиектазии” или “ретикуларни варици”, като първи обективни признаци на венозна недостатъчност.

разширени вени отоци по краката

На този етап лечението е неоперативно. Отстраняването на тези телеангиектазии най-често е с козметичен ефект и се извършва чрез склерозираща терапия или модерни лазерни устройства. Подобни процедури са приоритет само на опитни съдови хирурзи, ангиолози или дерматолози.

Много важно е спазването на определен лечебен режим с периодична “почивка” за венозната система при професии, свързани с продължително стоене в право или седнало положение. Тази “почивка” се изразява в повдигане на краката над нивото на седалището в (полу) седнало положение по “американски” маниер или активно раздвижване (изкачване на стълби и др.) за около 15-20 мин. на всеки 3-4 часа.

Към това се най-често се налага да се прибави целодневно носене на подходящи за целта еластични чорапи до коляното (с компресия в зависимост от венозната недостатъчност и индивидуално определени размери), както и периодично провеждане на лечебен курс (задължителен през лятото) с венотонизиращ медикамент, който най-често е комбинация от пречистени и концентрирани билкови екстракти. В световната практика такъв венотоник с доказани качества е регистрираният у нас детралекс.

Разширени вени и хронична венозна недостатъчност

Какво е лечението при големи разширени вени

В по-напредналите стадии венозната недостатъчност се проявява с поява на големи разширени и нагънати подкожни вени – варикозни вени (варици). Те може да са няколко вида – свързани с голямата или с малката сафена или отделни венозни „резервоари” от групирани варикозни възли, без връзка със сафените, но често комуникиращи с дълбоката венозна система чрез патологично разширените перфорантни (комуникантни) вени. Често се наблюдава оток около глезените, а при най-тежките случаи се установяват и пигментирани участъци около вътрешния глезен на болния крак.

Някои отделят вариците от синдрома ХВН под названието „варикозна болест”, но според съвременните схващания това е неправилно, посочва проф. Андреев. Варикозно изменените повърхностни вени подлежат на оперативно лечение тогава, когато обхващат системите на голямата или малка подкожна вена или образуват големи варикозни “пакети”, защото измененията на венозната структура тук са невъзвратими (клапите им са разрушени) и те не могат за бъдат радикално излекувани по друг начин. В подобни случаи се прилагат различни техники на минимално-инвазивната флебохирургия като ендоваскуларните аблативни методи и др. Може да се проведе и склерозираща вените терапия, но само ако се прави от опитен специалист. За болните, при които интервенционалната (оперативна или мини-инвазивна) намеса, макар и лека, е противопоказана или те отказват операция, остават възможностите за неоперативно лечение.

Упражнения при разширени вени и бременност

Тежката хронична венозна болест е прогресиращо заболяване, което изисква доживотно комплексно лечение. Днес се смята, че при хора под 65 г.  е по-добре, ако се направи прецизна оперативна намеса. Оперативната тактика се промени коренно в последните години и само опитни съдови хирурзи, които я владеят, постигат желания оперативен успех. Новите оперативни методи за лечение на варикозата, известни под общото название „безкръвни операции” показват определени предимства по отношение на скъсения следоперативен период и оперативни усложнения, поради което използването им е препоръчително, но само при наличие на индикации.

Местното приложение на различни мазила върху разширените вени има определен временен ефект с приятно чувство на охлаждане на кожата съпроводено с вазоконстрикция на разширените венозни съдове, което се възприема от пациентите като облекчение, което не е за пренебрегване. Такива мазила имат спомагателна роля в лечебния комплекс. В този аспект преобладават препарати, съдържащи екстракти от различни билки като конски кестен и др., и особено такива с хепаринова субстанция, проникваща в дълбочина на кожата.

Атрофия на кожата и венозни язви при най-тежките форми

Съществуват и още по-тежки стадии на венозната недостатъчност, при които към разширените вени и отока се прибавят кожни промени като пигментация, атрофия на кожата, екземи и даже венозни язви, които са трудно лечими. Тези болни са нетрудоспособни и се нуждаят от пълно изясняване на характера на заболяването, състоянието на венозната система и възможностите за лечебна намеса. Тези форми на венозната недостатъчност по правило са резултат на прекарана дълбока венозна тромбоза с увреждане на венозните клапи на дълбоките големи вени и венозен рефлукс (с връщане на кръвта обратно), причиняващ високо венозно налягане с последващо нарушаване храненето на тъканите около глезените на болния крак.

Макар и рядко, такива прояви се установяват и при вродени венозни аномалии, чието лечение е много трудно и приоритет само на световно признати експерти. Диагнозата на такива болни понякога налага извършването на функционални проби и даже на инструментални изследвания с джобен Доплер (функционално изследване на вените), с дуплекс-цветен Доплер (образно и функционално изследване) или на рентген с контрастно вещество (флебография).

Кога се прави операция при разширени вени?

Лечението на най-тежките форми на ХВН е винаги комплексно, задължително включва венотонизиращи медикаменти, строг режим, постоянно носене на еластичен чорап с подходяща компресия, медикаментозно местно лечение на кожните промени и заздравяване на венозните язви чрез специални превръзки. Не съществува “панацея” за пълното излекуване на такива болни, но професионално проведеното лечение по правило има за резултат заздравяването на язвите, редуциране на оплакванията и частично възстановяване на трудоспособността. За успеха на лечебния комплекс в голяма степен допринася внимателно планираната и прецизно извършена оперативна интервенция (когато е необходима), която е от компетентността на  съдов хирург – експерт в тази област.

Възможно ли е предпазване от хроничната венозна недостатъчност?

При доказана венозна недостатъчност с разширени вени, оток, с или без кожни промени и характерните оплаквания  се препоръчва целият комплекс от не-оперативни мерки – режим с избягване на продължително стоене в право положение, всякакви топлинни процедури и горещи бани, както и периодично активно раздвижване. Наложително е носене на еластични чорапи с индивидуално дозирана компресия, курс с медикаментозна терапия през летните месеци, всякакъв умерен спорт без вдигане на тежести.

В областта на вените може да се прилагат някои мазила за успокояване на кожата. Малките разширени венички са подходящи за лазерна фотокоагулация или склеротерапия, големите варикозни вени – за прецизно извършена оперативна намеса. Наличието на тежки кожни промени с или без венозни язви налагат изясняване на състоянието на венозната система и оперативно лечение при показания, както и целият гореспоменат не-оперативен лечебен комплекс (спазване на режим, носене на еластични чорапи, и периодично медикаментозно лечение). Такива болни често се налага да бъдат трудоустроени поради тяхната инвалидност и с цел спазване на режима.

Паякообразни разширени вени – как да се спасим с домашни средства

Профилактиката на ХВН се изразява в избягване на продължителното стоене прав, носене на еластичен чорапогащник по време на бременността и на еластични чорапи до коляното при хора, обременени по наследственост с разширени вени, редовно спортуване (най-добре плуване или туризъм). Въпреки всичко, при наличието на наследствени фактори в съчетание с професионално обременяване (продавачки, сервитьорки, медицински персонал, стругари и др.) венозната недостатъчност се проявява след 30 г. възраст и постепенно прогресира, което налага своевременна консултация със съдов хирург или ангиолог.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -