вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДиета с повече калий сваля кръвното

Диета с повече калий сваля кръвното

Увеличеното потребление на калий в храната и частичното отхвърляне на сол защитава сърцето и кръвоносните съдове. Според британски учени трябва да се консумират 2-3 допълнителни порции с плодове или зеленчуци в ежедневната диета, за да се промени този баланс, съобщава Би Би Си.

Много е важно, че калият не предизвиква странични ефекти върху бъбреците или върху хормоналните нива. Затова според последните препоръки на специалистите нормата за възрастни е да се консумират повече от 4 грама калий на ден. Установено е, че ако се увеличи количеството му в диетата с 3-4 грама дневно, може действително да се контролира кръвното налягането и се намалява рискът от инсулт при възрастните с 24%. По принцип, този подход може да се прилага и при деца, но това все още не е доказано.

Хранене при високо кръвно – риба, зеленчуци и много вода

Независими проучвания за ролята на солта показват, че ако малко да се намали консумираното количество за период от 4 седмици или повече, кръвното налягане значително спада дори при хора с нормално и високо натоварване. А както е известно, понижаването на налягането е важно, за да се намали рискът от мозъчен удар.

Според ръководителя на научните изследвания Греъм Макгрегър дори лек спад в стойностите като цяло е равностоен на ограничаване приема на сол с 50%. Между другото, най-важният източник на сол в храната е хлябът. Като цяло СЗО не препоръча консумирането на повече от 5 грама сол (около една чаена лъжичка) на ден.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -