сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТригодишно почина от дифтерит, не било ваксинирано

Тригодишно почина от дифтерит, не било ваксинирано

Дифтеритът отне още един детски живот в Европа само преди дни, съобщи д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор към МЗ. Това се случи в Антверпен, Белгия. Тригодишното момиче не е било ваксинирано, защото родителите са членове на религиозна общност. Диагнозата е поставена навреме, направен му е дифтериен антисерум, но въпреки това то умира. Това не е изненада, защото дифтерията е сериозно заболяване, посочи д-р Кунчев. Дори при ранна диагноза смъртта е 10%.

Тези дни в България е пристигнала дългоочакваната доставка на ваксини срещу хепатит В, а до края на седмицата препаратите ще бъдат доставени във всички РЗИ на страната. Няма да се стигне да отлагане на имунизации при новородени и бебета. През 2016 г. не се очакват сътресения и в доставките на други ваксини. Търговете са проведени, фирмите са се явили и има спечелили доставките.

Спадът в обхвата на имунизациите се дължи повече на сътресенията в доставките на ваксини през последната година и по-малко на антиваксиналните движения, посочи още д-р Кунчев. Според него хората, които не имунизират децата си, са от различни групи и с различни нагласи:

  • В ромската махала – там трябва да се говори по-скоро с бабата, отколкото с родителите;
  • В села, където 90% от децата ходят по цели лета с родителите си в чужбина да берат маслини и календарът не се изпълнява;
  • Недобросъвестни родители, които дори не избират личен лекар за детето си;
  • Високоинформирани от интернет майки, които се страхуват и не искат да имунизират детето;
  • Противници на ваксините по религиозни и философски причини – у нас няма много такива.

Повечето хора са убедени, че сериозните реакции при имунизация са пренебрежимо малки, допълни експертът. Обичайното зачервяване или лек оток дори са признак, че имунитетът на детето работи. Разбира се, ако три дни ръката е подута и боли, това трябва да бъде съобщавано и проследено. В публичното пространство често се въртят някои обвинения срещу здравните власти:

„Нежеланите реакции се крияти не се съобщават“: Няма по-отворена и демократична система на съобщаване на странични реакции от българската, коментира д-р Кунчев. Кой може да съобщи? Сигнали се приемат от лекар, сестра, родител, трето лице, което е станало свидетел. По какъв начин? Опциите са много – чрез страницата на ИАЛ или до МЗ, по факса, по мейла или с есемес. Всеки сигнал се приема и се проверява. Комисия от трима души – представител на ИАЛ, МЗ и Центъра по заразни и паразитни болести разглеждат сигналите. Привличат се и външни експерти според вида на ваксината.

„Лекарите плашат хората със заразните болести“: Информацията за добре познатите инфекциозни болести, но и за по-новите като ебола, зика и други не може и не бива да се крие.

„Имунизационният календар се претоварва с нови ваксини“: Защо не, ако те са добри. В момента има голяма интерес от страна на родители към ваксината за варицела, която още не се предлага у нас. България има желание да намали приемите на ваксината срещу туберкулоза, които са пет, а в други страни са два. Според мен приемът на 17 г. може да отпадне, но това мнение ще го обсъдим, обобщи д-р Кунчев.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -