Билките, които спасяват от цистит – енчец, очиболец и полски хвощ

PRINT
графиня Ангелика Волфскийл

Циститът е много неприятно заболяване, което засяга предимно жените. Всяка втора поне веднъж в живота си е страдало от него. А при една трета от боледувалите циститът упорито се връща. Кои са причините за него от гледна точка на китайската медицина и как да се предпазим от неприятната болка ниско в корема, разказа графиня Ангелика фон Волфскийл. Тя е известен природолечител в родната Германия, като препоръчва на пациентите си природосъобразни методи на лечение и профилактика.

Кои са причините за цистита?

Това е най-честото инфекциозно заболяване. Жените страдат много по-често от него заради особености на анатомията си. Близостта между влагалището и аналната област води до по-бързо и лесно замърсяване. Понякога бактериите преминават към пикочния мехур и от тънките черва (например при пропускливост). Една от често срещаните бактерии причинители е Ешерихия коли, но има и други като клебсиела, псевдомонас, хламидии. Затова при повтарящи се често цистити се налага микробиологично изследване, за да се назначи адекватно лечение, посочва графиня Волскийл.

Жените робуват и на модата – ходят с гол кръст и тънки дрехи дори в студеното време. Простудата безспорно често дава тласък на инфекциите.

Стресът също може да влезе в ролята на отключващ фактор. Той прави пикочния мехур свръхчувствителен. Всички знаем, че когато сме притеснени, тичаме до тоалетната. При менопаузата пък лигавицата на уретрите атрофира и е много по-лесно бактериите да проникнат в пикочния мехур.

При хроничен цистит причината може да е храна

При хронични цистити следва да се помисли дали не са предизвикани от някаква храна. Добре е да се избягва консумацията на месо, морски дарове, сардели, сардини, консерви, киселец, сливи, салата, моркови, зелен боб и спанак. Благоприятни храни при цистит са цвекло, праз и ръжени продукти, тъй като те имат противовъзпалителен ефект. Понякога помага и безглутеновата диета (аго глутенът действа като алерген, но това трябва да се изясни). Ограничете максимално захарта – тя е основен източник на енергия за микроорганизмите.

Според китайска медицина влошените партньорски отношения и душевните тревоги, стресът отслабват бъбреците. Проблемите с пикочния мехур пък се появяват в състояние на тъга, грижи, срам и потиснат плач. Психологическа причина за честия цистит е душевната болка, на която липсва емоционален израз (неизплаканите сълзи).

Как да се пазим от инфекции на пикочните пътища

Добрата хигиена е на първо място. Не препоръчвам използването на агресивни миещи препарати за интимната област, казва природолечителката. Достатъчно е да използваме приятно топла вода. Бельото трябва да е памучно и удобно.

Ако жената е склонна към цистити, нека приема достатъчно течности – поне 1,5 – 2 л вода дневно (30 мл вода на 1 кг телесно тегло). Така ще ходи редовно по малка нужда, което промива пикочните пътища. Кафето, черният чай и алкохолът дразнят пикочния мехур, затова се откажете от тях.

Нека тялото бъде добре затоплено. През лятото също се настива, дори неусетно. Дори през пролетта и лятото не се отказвайте от памучна долна дреха, съветва графинята. Шалът и шапката в студено време са важни, защото каналът на пикочния мехур върви през цялата глава.

Какво е цистит на медения месец

При някои жени се наблюдава т.нар. „цистит на медения месец“, причинен от по-честите сексуални контакти. Ползването на презерватив предпазва от инфекции на пикочните пътища. Веднага след полов контакт пък е добре да се уринира.

При внезапен порив за уриниране помага следното:

  • Останете прав и се повдигнете за няколко секунди на пръсти
  • Напрегнете тазовото дъно за 15-20 сек.
  • Седнете или приклекнете и кръстосайте краката
  • При седенето на стол с облегалка, упражнявате натиск върху перинеума

Билки за цистит прочистват пикочните пътища

Въпреки че циститът обикновено се причинява от бактерии, не бива да се бърза с антибиотик още при първите прояви на възпаление на пикочния мехур. Има билки и други природни средства, с които да се справим, казва графинята. Разбира се, понякога се налага изясняване на диагнозата с помощта на уролог, за да се отхвърлят някои по-тежки заболявания.

Първо трябва да се погрижим за стабилни бариери в стомашно-чревния тракт. Чревната стена трябва да бъда здрава, за да е надеждна бариера срещу бактерията Е. коли. Така тя няма да преминава от червата, където обичайно се среща, в пикочния мехур, където не й е мястото. Ако причината е стресът, учим как да се справяме с него.

Освен червената боровинка, за която е писано много, има и някои други билки, които са дори по-ефективни срещу инфекции и други болести на отделителната система.

Едно от най-добрите природни средства е билката златен енчец (Solidago).  Тя съдържа флавоноиди и сапонини, които притежават диуретичен, атнифлогистичен, спазмолитичен и антимикробен ефект. Съдържа флавоноиди, сапонини, етерично масло, фенилгликозиди – лейокарбозид и вигауреозид, тритерпен, фенол-карбонови киселини, деривати на кафеена киселина, танини и минерални вещества, които действат осмотично. Утвърдено средство за прочистване на бъбреците, като действа ефективно и при други възпалителни процеси на пикочната система.

Как действат енчец, пачи очиболец и полски хвощ

Енергийната природа на енчец е свързана с любовта, приятелството, успокояването. „Когато през нас емоциите текат свободно, свободно приемаме и отдаваме любов, приятелство, нашата филтрационна функция тече нормално. При емоционален блок, конфронтация с любими хора или загуба на партньор настъпва блокада в потока на нашите емоции. Отразява се на функциите, свързани с отделянето на водата в организма. Потиснати чувства, недоволство, чувство на вина блокират бъбречната функция и очистителните процеси“, пояснява графиня Волфскийл.

Друга полезна билка при цистит е Пачи очиболец (Potentilla anserina). Тя действа срещу крампи. Съдържа флавоноиди и танини, които действат спазмолитично предимно на гладката мускулатура на пикочния канал. Има и антимикробно действие. Действа като адстрингент – стяга, тонизира мембраните на лигавицата. Така бактериите не могат да се захващат за стената на лигавицата.

Полският хвощ (Equisetum arvense) е основна билка, която е позната със своя много добър активиращ филтрацията на бъбреците ефект. Прилага се не само при бъбречни заболявания, но и при такива, свързани с функцията на бъбреците като високо кръвно. Съдържа важни елементи, необходими на бъбрека като кварц (силикати), калий. За удобство трите билки може да се намерят в аптеките като тинктура – в немския препарат Солидагорен.

Препоръчвам на хората над 50 г., особено за жените, да провеждат два пъти годишно пречистващ курс с тези билки, посочва Фон Волфскийл. Тези билки ще прочистят и отложени в бъбреците песъчинки. Най-добре е да се прави през пролетта и есента. Приемат се 10-20 капки дневно заедно с достатъчно вода. Има регенериращ ефект – помага за възстановяване на гъвкавостта, да се омекоти организма.

Подобен курс действа и антимикотично (против гъбички). Може да се използва и при инфекция с гъбичката кандида в областта на влагалището, профилактика на възпаления в пикочните пътища, успокояване на раздразнения пикочен мехур.

Ина Димитрова

[Общо: 3    Средно: 4/5]
Билките, които спасяват от цистит – енчец, очиболец и полски хвощ беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *