вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да се предпазим от цистит на плажа?

Как да се предпазим от цистит на плажа?

Почивка през лятото и къпане в басейн или море са две неизменно свързани неща. Възпаления и болка ниско в корема обаче може да развалят отпускарското настроение. Как да се предпазим? Най-често срещаната инфекция на пикочните пътища през лятото е циститът. Той засяга по-често жените, защото уретрата (пикочният канал) при тях е 3-4 см, а при мъжа е 16-18 см.

Така при мъжете бактериите по-трудно достигат пикочния мехур. Резки температурни разлики  са благоприятни за размножаването на микроорганизмите. Точно такава е ситуацията, когато влизаме в басейна или морето. Ако не започне лечение навреме, бактериите могат да стигнат дори до бъбречното легенче и да причинят тежко  усложнение – пиелонефрит.

При цистит се търсят истинските причини за възпалението

Острият пиелонефрит може да бъде много опасен

Той е опасен, защото може да причини сериозно увреждане на бъбреците. Ако не се лекува, бъбреците се сбръчкват, кръвното се повишава и може да се стигне до хронична бъбречна недостатъчност. Острият пиелонефрит понякога може да бъде направо смъртоносен.

За да избегнем заболявания на пикочно-половата система, причинени от инфекции, трябва да се свиква постепенно с климата на плажа. През първия ден на морето е добре да влезем във водата само за 5 минути, макар и няколко пъти. Постепенно увеличаваме времето за къпане.

Ако пък водата е топла, но има вятър, тогава трябва да се пазим от охлаждане, след излизането от нея. Може да се обадят и тлеещи инфекция в ушите или зъба например. При обострянето им пикочо-отделителната система също ще реагира.

Болки в кръста и температура издават пиелонефрита

Най-често причинител е бактерията Ешерихия коли

За да сведем рисковете до минимум, не бива да стоим с влажен бански с часове. Дори да сме за  за 5-10 минути във водата, добре е да се преоблечем в сухи дрехи. Най-честите бактерии в този период са чревните ешерихия коли. Те са един от най-масовите причинители на цистит и пиелонефрит (те се лекуват антибиотично). И при най-малкия стомашно-чревен дискомфорт, потърсете лекар, за да не стигате до уролога.

Какви изследвания са необходими при уроинфекции

През лятото пием повече течности и трябва редовно да ходим до тоалетна. Иначе се наблюдава застой на урина в пикочния мехур, а оттам – рефлукс на урината по горните пикочни пътища. Бъбрекът е под натиск. Освен това урината в пикочния мехур не е толкова стерилна, тя не само раздува чашките и легенчето в бъбрека, но причинява и инфекции. Може да се „отключи“ дилатация (разширяване) на пикочния мехур и в последствие да се стигне до невъзможност за уриниране.

Вижте оше:

Подходящи ли са добавки при болести на простатата и пикочния мехур?

СНИМКА: Foter

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -