събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноФитнес за жени - митове и факти

Фитнес за жени – митове и факти

Фитнесът привлича все повече жени, но някои от тях имат притеснения, ако тренират с тежести, има риск да станат прекалено големи и обемисти. Защо тези тревоги са излишни, обяснява в своя блог Станимир Михов, който дава съвети за хранене и програми за тренировки.

Хормонът тестостерон е отговорен в най-голяма част за увеличаването на мускулната маса при мъжете. Нивата на мъжкия полов хормон при жените са много по-ниски спрямо тези на мъжете. За нормални нива на тестостерон при мъжете се смятат граници между 200 и 1200 нанограма на децилитър (нг/дл), докато при жените тези граници са между 15-70 нг/дл. Средно мъжете имат 16.5 пъти повече тестостерон спрямо жените! Това изчисление дава яснота, че жените не разполагат с хормоналната подкрепа (тестостерон) за натрупване на мускулна маса, както мъжете. Ето защо страхът от натрупване на големи и обемисти мускули е неоправдан.

Защо не трябва да се фокусираме главно върху свалянето на килограми

Както беше споменато, покачването на мускулна маса при жените не е лесна задача. Митът, че жените, трениращи с тежести ще станат големи и обемисти, е сериозна предпоставка да се тренира без тежести или с минимални, а също и да се използват прекалено нискокалорични диети. По този начин сериозно се ограничават възможностите да се горят допълнителни калории, както и да се ускори метаболизмът. Основни фактори за бърз и добре работещ метаболизъм са интензивни физически натоварвания и добре съобразен хранителен режим, който да отговаря на нуждите на тялото.

Когато не се тренира интензивно, ограничават се силовите занимания и се набляга на щадящи тренировки, които не горят много калории, бързо изниква в съзнанието друг начин, който да спомогне свалянето на килограми, а именно ограничения в калориите. Често срещано явление е, жена с ръст 170 см и тегло около 55 килограма да мисли, че за да изглежда по-добре, има нужда да отслабне още повече. Лично мнение е, че това е една от най-големите грешки. Това важи с още по-голяма сила, ако вече са налице козметични проблеми като отпусната кожа, стрии и целулит – допълнителното сваляне на килограми и жертването на още мускулна маса може само да задълбочи тези проблеми. Първата причина е по-горе споменатата – за да изглежда тялото стегнато, да се отличават красиви извивки и да има прогрес са нужни периоди, както на покачване на мускулна маса, така и на сваляне на мазнини.

фитнесВажно е да се направи обективна преценка, кой е най-добрият вариант за стартиране. Тази снимка добре илюстрира, защо свалянето на килограми не трябва да е основен приоритет. Мисля, че всички ще се съгласим, че жената на снимката изглежда по-добре на 63 кг, отколкото на 57 кг.

Друг подобен пример: Гладуването за кратък период от време и свалянето на килограми не е толкова трудна задача. Истинското предизвикателство обаче идва, когато искаме да постигнем и истински резултати, а това се случва, когато спортуваме редовно и се храним също толкова редовно, за да даваме нужното на тялото да се развива в посоката, която желаем.

Фитнес за жени, трябва ли да се различава от този при мъжете?

Повечето проучвания показват, че мъжете и жените не трябва да тренират по различен начин. Все пак има някои разлики, но те са базирани спрямо приоритетите на които залагат двата пола, а не на твърдението, че жените, трениращи с тежести ще започнат да изглеждат като мъже.

Какво да е храненето при жени, които ходят на фитнес?

Най-важният фактор в една диета са приетите калории срещу изразходените. Общото количество калории главно определя дали ще отслабвате или напълнявате. Съществува тънка линия, например, при прием на прекалено много калории, тялото е склонно да започне да трупа мазнини, а ако държим калориите прекалено ниско в продължителен период от време, то да няма възможност да си набавя нужното, за да натрупа мускулна маса или дори да използва като източник на енергия вече изградената.

Създаването на дневна цел за приетите калории и следенето им е от изключителна важност, за да сте сигурни, че работите в желаната насока. Следенето на калориите също позволява да се направят промени по хранителен режим или диета в случай, че не постигате резултатите, които желаете в определен период от време.

Още съвети за тренировки и хранителни режими можете да намерите в блога на Станимир Михов 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -