четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВисоката кръвна захар сваля риска от тумор в мозъка

Високата кръвна захар сваля риска от тумор в мозъка

Високата кръвна захар носи само негативи на здравето, или поне така се смяташе доскоро. Сега учените от Университета на щата Охайо откриха и една полза от нея – тя намалява вероятността от появата на менингиом. Това е доброкачествен тумор в повечето случаи, който расте от клетките на твърдата мозъчна обвивка. Стандартното лечение обаче е с операция и това се отразява на качеството на живот, съобщава Science Daily. Изводите са изненадващи, като се има предвид, че според сегашните схващания затлъстяването и диабетът допринасят за този вид мозъчни тумори. От тях страдат около 7 души на 100 000 население в САЩ.

Екпертите анализирали данните на повече от 41 000 жители на Швеция, събрани между 1985 и 2012 година. При 296 души бил открит менингиом. 61% от пациентите били жени. Любопитното било, че високите нива на глюкоза в кръвта защитавали от този вид тумор на мозъка. Връзката била особено изразена при жените.

При дамите с най-високи нива на кръвната захар на гладно рискът от менингиом бил около два пъти по-нисък от тази на члена с най-ниските нива. Обяснението вероятно е свързано с половите хормони. Възможно е също глюкозните нива да падат в началото на заболяването поради това, че туморът използва глюкозата за растеж, макар че спред проучването диабетът също намалявал риска от менингиом. Все пак учените добавят, че са необходими повече изследвания.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -