петък, 23 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолки в кръста и температура издават пиелонефрита

Болки в кръста и температура издават пиелонефрита

  • Инфекцията на бъбрека започва от долните пикочни пътища
  • Виновни са бактерии, често Ешерихия коли
  • Лечението стандартно е с антибиотици

Пиелонефритът представлява възпаление на тъканта (паренхима) на бъбрека. Най-честата причина за появата му е инвазирането на бъбрека от бактерии. Обикновено те достигат до него от долу нагоре, т.е. от уретрата и пикочния мехур. Бактериите могат да достигнат до бъбрека и чрез кръвоносните съдове. Навреме поставената диагноза и своевременно започнатото лечение имат решаващо значение за изхода на заболяването.

Ако не се лекува правилно, инфекцията на бъбреците може да доведе до трайното им увреждане или до разпространение на бактериите (често Ешерихия коли) в кръвта и животозастрашаващо състояние – сепсис. Инфекциите на бъбрека започват най-често от долните уринарни пътища, уретрата и пикочния мехур, като постепенно се размножават и се изкачват нагоре по уретерите към бъбрека. Възможно е и инфекция, възникнала в друга част на тялото, чрез кръвта да достигне до бъбрека и да предизвика развитие на пиелонефрит. По кръвен път инфекцията настъпва по-рядко, но честотата нараства при наличие на чуждо тяло – изкуствена става или сърдечна клапа, които се инфектират.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Анемия и хипертония често се появяват заради болните бъбреци
Кръв в урината може да е от киста на бъбрека
Диабет и кръвно – главни виновници за болни бъбреци

Жените боледуват по-често от бъбречни инфекции

Жените са изложени на по-голям риск от развитие на бъбречни инфекции в сравнение с мъжете. Това се дължи на особеностите в анатомията на женската отделителна система. Запушване на пикочните пътища – всичко, което нарушава нормалния поток на урината и пълното изпразване на пикочния мехур, предразполага към инфектиране на бъбречния паренхим. Това може да е наличие на бъбречни камъни, аномалии в структурата на пикочните пътища или увеличени размери на простатната жлеза при по-възрастните мъже.

Отслабване на имунната система – заболявания като диабет или наличие на ХИВ инфекция предразполагат към наличие на пиелонефрит. Отделянето на глюкоза с урината при недобре компенсиран захарен диабет създава отлична среда за развитие на бактерии в пикочните пътища и с това се обяснява по-честото наличие на заболяването при диабетици.

Приемът на лекарства, потискащи имунната система (имуносупресанти), най-често при трансплантация на органи, също създава предпоставки за поява на инфекция на бъбреците.

Увреждане на нервите около пикочния мехур – увреждането на нервите или на гръбначния мозък може да доведе до блокиране на симптомите, които се появяват при инфекция на пикочния мехур. Така оставено без лечение, възпалението може да прогресира до бъбречна инфекция. Наличие на състояние, наречено везикоуретрален рефлукс (ВУР) – при това състояние, малки количества урина се връщат обратно от пикочния мехур към уретерите и бъбреците. Хората с везикоуретрален рефлукс страдат от чести инфекции на бъбреците в детска възраст и по-късно.

Симптоми на пиелонефрит и диагноза

Най-честите белези и симптоми при наличие на пиелонефрит са повишена температура, болка в гърба и кръста, странично или в слабините, коремна болка, често уриниране, парене или болка при уриниране, наличие на гной (пиурия) или кръв (хематурия) в урината. Ако се остави без лечение, пиелонефритът може да доведе до сериозни усложнения като: бъбречна недостатъчност – бъбречната инфекция може да доведе до трайно бъбречно увреждане с развитие на хронична бъбречна недостатъчност. Може да предизвика и отравяне на кръвта (септицемия) – поради богатото кръвоснабдяване на бъбреците, бактериите от тях лесно навлизат в кръвта и се разпространяват с нея в целия организъм.

За окончателното поставяне на диагнозата са необходими и микробиологично изследване на проби от урина (урокултури) и някои образни изследвания като абдоминалната ехография. С нейна помощ може да се докажат промени, характерни за остър пиелонефрит, но липсата на изменения в бъбреците не изключва диагнозата. Въпреки това поради своята достъпност методът се прилага рутинно в диагнозата на бъбречните заболявания, в това число и пиелонефрит.

По-добро визуализиране на острия пиелонефрит става с помощта на компютърна томография, особено по-съвременните апарати за т.нар. спирална компютърна томография. С нейна помощ се откриват и абсцеси в бъбреците. Друг подобен на компютърната томография метод е магнитният резонанс. Неговото прилагане все още е ограничено поради високата му цена, но поради липсата на облъчване на пациента той е за препоръчване при бременни жени.

Един от основните методи за изследване на отделителната система, е венозната урография. Тя е инвазивен метод, при който се използва контрастно вещество за по-добра визуализация. Прилагането на билки за лечение на пиелонефрит и други инфекции на отделителната система често пъти се съчетава с конвенционалното антибиотично лечение. Изборът на подходящ антибиотик зависи от бактериите, които са открити при изследването на урината. В много случаи антибиотичното лечение продължава около седмица и повече и пациентът трябва да не прекъсва по-рано терапията, за да може инфекцията да се елиминира напълно.

СНИМКА: АРХИВ

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -