сряда, 19 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБилките, които спасяват от цистит - енчец, очиболец и полски хвощ

Билките, които спасяват от цистит – енчец, очиболец и полски хвощ

Циститът е много неприятно заболяване, което засяга предимно жените. Всяка втора поне веднъж в живота си е страдало от него. А при една трета от боледувалите циститът упорито се връща. Кои са причините за него от гледна точка на китайската медицина и как да се предпазим от неприятната болка ниско в корема, разказа графиня Ангелика фон Волфскийл. Тя е известен природолечител в родната Германия, като препоръчва на пациентите си природосъобразни методи на лечение и профилактика.

Кои са причините за цистита?

Това е най-честото инфекциозно заболяване. Жените страдат много по-често от него заради особености на анатомията си. Близостта между влагалището и аналната област води до по-бързо и лесно замърсяване. Понякога бактериите преминават към пикочния мехур и от тънките черва (например при пропускливост). Една от често срещаните бактерии причинители е Ешерихия коли, но има и други като клебсиела, псевдомонас, хламидии. Затова при повтарящи се често цистити се налага микробиологично изследване, за да се назначи адекватно лечение, посочва графиня Волскийл.

Жените робуват и на модата – ходят с гол кръст и тънки дрехи дори в студеното време. Простудата безспорно често дава тласък на инфекциите.

Стресът също може да влезе в ролята на отключващ фактор. Той прави пикочния мехур свръхчувствителен. Всички знаем, че когато сме притеснени, тичаме до тоалетната. При менопаузата пък лигавицата на уретрите атрофира и е много по-лесно бактериите да проникнат в пикочния мехур.

При хроничен цистит причината може да е храна

При хронични цистити следва да се помисли дали не са предизвикани от някаква храна. Добре е да се избягва консумацията на месо, морски дарове, сардели, сардини, консерви, киселец, сливи, салата, моркови, зелен боб и спанак. Благоприятни храни при цистит са цвекло, праз и ръжени продукти, тъй като те имат противовъзпалителен ефект. Понякога помага и безглутеновата диета (ако глутенът действа като алерген, но това трябва да се изясни). Ограничете максимално захарта – тя е основен източник на енергия за микроорганизмите.

Според китайска медицина влошените партньорски отношения и душевните тревоги, стресът отслабват бъбреците. Проблемите с пикочния мехур пък се появяват в състояние на тъга, грижи, срам и потиснат плач. Психологическа причина за честия цистит е душевната болка, на която липсва емоционален израз (неизплаканите сълзи).

Как да се пазим от инфекции на пикочните пътища

Добрата хигиена е на първо място. Не препоръчвам използването на агресивни миещи препарати за интимната област, казва природолечителката. Достатъчно е да използваме приятно топла вода. Бельото трябва да е памучно и удобно.

Ако жената е склонна към цистити, нека приема достатъчно течности – поне 1,5 – 2 л вода дневно (30 мл вода на 1 кг телесно тегло). Така ще ходи редовно по малка нужда, което промива пикочните пътища. Кафето, черният чай и алкохолът дразнят пикочния мехур, затова се откажете от тях.

Нека тялото бъде добре затоплено. През лятото също се настива, дори неусетно. Дори през пролетта и лятото не се отказвайте от памучна долна дреха, съветва графинята. Шалът и шапката в студено време са важни, защото каналът на пикочния мехур върви през цялата глава.

Какво е цистит на медения месец

При някои жени се наблюдава т.нар. „цистит на медения месец“, причинен от по-честите сексуални контакти. Ползването на презерватив предпазва от инфекции на пикочните пътища. Веднага след полов контакт пък е добре да се уринира.

При внезапен порив за уриниране помага следното:

  • Останете прав и се повдигнете за няколко секунди на пръсти
  • Напрегнете тазовото дъно за 15-20 сек.
  • Седнете или приклекнете и кръстосайте краката
  • При седенето на стол с облегалка, упражнявате натиск върху перинеума

Билки за цистит прочистват пикочните пътища

билков чай ползи

Въпреки че циститът обикновено се причинява от бактерии, не бива да се бърза с антибиотик още при първите прояви на възпаление на пикочния мехур. Има билки и други природни средства, с които да се справим, казва графинята. Разбира се, понякога се налага изясняване на диагнозата с помощта на уролог, за да се отхвърлят някои по-тежки заболявания.

Първо трябва да се погрижим за стабилни бариери в стомашно-чревния тракт. Чревната стена трябва да бъда здрава, за да е надеждна бариера срещу бактерията Е. коли. Така тя няма да преминава от червата, където обичайно се среща, в пикочния мехур, където не й е мястото. Ако причината е стресът, учим как да се справяме с него.

Освен червената боровинка, за която е писано много, има и някои други билки, които са дори по-ефективни срещу инфекции и други болести на отделителната система.

Едно от най-добрите природни средства е билката златен енчец (Solidago).  Тя съдържа флавоноиди и сапонини, които притежават диуретичен, атнифлогистичен, спазмолитичен и антимикробен ефект. Съдържа флавоноиди, сапонини, етерично масло, фенилгликозиди – лейокарбозид и вигауреозид, тритерпен, фенол-карбонови киселини, деривати на кафеена киселина, танини и минерални вещества, които действат осмотично. Утвърдено средство за прочистване на бъбреците, като действа ефективно и при други възпалителни процеси на пикочната система.

Как действат енчец, пачи очиболец и полски хвощ

Енергийната природа на енчец е свързана с любовта, приятелството, успокояването. „Когато през нас емоциите текат свободно, свободно приемаме и отдаваме любов, приятелство, нашата филтрационна функция тече нормално. При емоционален блок, конфронтация с любими хора или загуба на партньор настъпва блокада в потока на нашите емоции. Отразява се на функциите, свързани с отделянето на водата в организма. Потиснати чувства, недоволство, чувство на вина блокират бъбречната функция и очистителните процеси“, пояснява графиня Волфскийл.

Друга полезна билка при цистит е Пачи очиболец (Potentilla anserina). Тя действа срещу крампи. Съдържа флавоноиди и танини, които действат спазмолитично предимно на гладката мускулатура на пикочния канал. Има и антимикробно действие. Действа като адстрингент – стяга, тонизира мембраните на лигавицата. Така бактериите не могат да се захващат за стената на лигавицата.

Полският хвощ (Equisetum arvense) е основна билка, която е позната със своя много добър активиращ филтрацията на бъбреците ефект. Прилага се не само при бъбречни заболявания, но и при такива, свързани с функцията на бъбреците като високо кръвно. Съдържа важни елементи, необходими на бъбрека като кварц (силикати), калий. За удобство трите билки може да се намерят в аптеките като тинктура – в немския препарат Солидагорен.

Препоръчвам на хората над 50 г., особено за жените, да провеждат два пъти годишно пречистващ курс с тези билки, посочва Фон Волфскийл. Тези билки ще прочистят и отложени в бъбреците песъчинки. Най-добре е да се прави през пролетта и есента. Приемат се 10-20 капки дневно заедно с достатъчно вода. Има регенериращ ефект – помага за възстановяване на гъвкавостта, да се омекоти организма.

Подобен курс действа и антимикотично (против гъбички). Може да се използва и при инфекция с гъбичката кандида в областта на влагалището, профилактика на възпаления в пикочните пътища, успокояване на раздразнения пикочен мехур.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -