събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗа какво помагат препарати от боровинки?

За какво помагат препарати от боровинки?

През Втората световна война английските пилоти забелязали, че нощното им зрение се подобрява при консумиране на конфитюр от черни боровинки. В резултат на това учените установили полезните качества на този плод върху зрението. Още в дълбока древност са го използвали при диария, хемороиди, пикочни инфекции и скорбут.

Плодовете съдържат определени танини и са богати на антоцианоциди, флавоиди и различни пигменти. Те са мощни антиоксиданти и помагат срещу разпадането на клетките.

Лечебно действие на черната боровинка

Препаратите от черна боровинка увеличават чувствителността на ретината към светлината и нейните регенеративни способности и по-лесното адаптиране в тъмнината. Укрепват капилярите и подобряват кръвоснабдяването на окото.

Екстрактът подобрява кръвната циркулация благодарение на високото съдържание антоцианоциди. Той се препоръчва при разширени вени, възпаления и хемороиди.

Червена боровинка при кръвно и атеросклероза

червена боровинкаПлодовете на червената боровинка са много ценни и полезни. Използват се при скорбут и авитаминоза. В тях се открива наличие на желязо, йод, калий, калций, магнезий, манган, сребро, фосфор и други минерали. Плодовете са богати и на витамини – В1, В2, С, К, РР, като съдържат големи количества витамин С и органични киселини – бензоена, лимонена, хининова, ябълчена и др.

В червената боровинка има голямо съдържание на фенол, който има силен бактерициден ефект. Тя нормализира обмяната на веществата, холестерола и предотвратява образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове.

Червената боровинка има добър ефект за укрепване на капилярите, при хипертония, атеросклероза и др. Тя може да предпазва от инфекции на пикочните пътища. Плодовете на червената боровинка притежават диуретично и дезинфекциращо действие. Те се прилагат с голям успех за лечение на камъни в бъбреците, подагра, ревматизъм, пиелонефрит и цистит. Червената боровинка е добър източник на важните за метаболизма омега-3 мастни киселини.

Червени боровинки топят тумори на дебелото черво

Инфекции на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища се срещат често в медицинската практика. Те се разделят на две основни групи – инфекции на горните пикочни пътища (пиелонефрит) и на долните пикочни пътища (цистит и уретрит).

циститЦиститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. При жените се установява в около 80%, тъй като женската уретра е по-къса, по-широка и се намира до влагалището. При мъжете се установява често при уголемена простатна жлеза (доброкачествена простатна хиперплазия).

Най-честият причинител на цистита е Escherichia Coli. Доброкачествената простатна хиперплазия предизвиква нарушения в уринирането. Състоянието бавно прогресира. То изисква ранна диагностика и адекватно лечение. ДПХ се проявява клинично със симптоми на простатна обструкция – никтурия, чести позиви за уриниране, неотложност и спешност на уринирането, а понякога и инконтиненция. Може да се лекува консервативно и оперативно.

Днес има много медикаменти за консервативно лечение на ДПХ, които са равностойна алтернатива на оперативното лечение. Това са алфа-блокери, инхибитори на 5 алфа-редуктазата, фитопрепарати и др. Те не могат да излекуват радикално ДПХ. Видът на медикамента се определя от размерите на простатата, количеството на остатъчната урина, вида на ДПХ и придружаващите заболявания. Не трябва да се допуска самолечение или промяна на предписаната от специалист схема на лечение на ДПХ. Дори изписването на известните в практиката фитопрепарати не трябва да се прилага без преглед и консултация с уролог.

проф. Димитър Младенов

 

Проф. Димитър Младенов, началник на отделение по обща урология в Клиниката по урология, УМБАЛ „Александровска“

Свързани публикации

1 коментар

  1. Сушена боровинка се продава в много магазини и има предимството, че е с дълъг срок на годност, в сравнение с прясната боровинка. Както при други дехидратирани зеленчуци, сушените боровинки са с  по-малък размер от този на пресните плодове.  Те са питателна закуска и добавят сладък вкус на любимите ми зърнени култури или салати.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -