вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЧервени боровинки топят тумори на дебелото черво

Червени боровинки топят тумори на дебелото черво

Червените боровинки често са препоръчвани при урологични инфекции (цистит, пикочния мехур). Сега учените откриха, че екстракт от тях може да топи тумори на дебелото черво. В университета на Масачузетс провели експеримент с мишки.

На гризачи, които страдали от рак на дебелото черво, в продължение на 20 седмици е даван екстракт от червени боровинки на прах, само че с леки различия. Едната група получавала екстракта с всички компоненти на плодовете, втората – само полифенолите, а третата – всичко с изключение на полифеноли, пише Daily Mail.

Рак на дебелото черво – причини и лечение

Количеството на екстракта, равно на една чаша боровинки бяха добавени към ежедневната порция на мишките. След 20 седмици броят на туморите при гризачи, които получавали екстракта от плодовете с всички съединения, се свили с 50%. При останалите мишки също било отбелязано намаление. Друг положителен ефект: нивата на възпалителните маркери в кръвта на животните намалели.

Откритието е важно, защото много хора се питат с какви природни средства или билки могат да си помогнат при рака на дебелото черво.

Кога полипите на дебелото черво стават на рак

Изследователите не са сигурни, че сокът от червена боровинка е също толкова полезен, колкото екстракта. Сега експертите изучават метаболитите в организма на гризачите, които консумирали екстракт от червена боровинка. Целта е да определи кои точно компоненти на плодовете притежават противоракови свойства. Предишни изследвания в лаборатория също показали, че съединения в екстракта от червени боровинки могат да унищожават ракови клетки на дебелото черво.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -