сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога полипите на дебелото черво стават на рак

Кога полипите на дебелото черво стават на рак

Полипите на дебелото черво са доброкачествени тумори, които се развиват върху лигавицата на червото. Коварното при тях е, че след време може да се изродят в рак. Най-често се срещат единични полипи. Среща се обаче и т.нар. групова полипоза (5-10 полипа едновременно), която е генетично обусловена, казва д-р Камен Данов от Клиниката по гастроентерология към Александровска болница.

Фамилната полипоза е друго тежко заболяване, също генетично обусловено. При него независимо от външните фактори се появават множество полипи – дори стотици, и махането им енодскопски един по един е невъзможно и безсмислено. Затова се стига до профилактично отстраняване на цялото дебело черво, след което се налага да се изведе тънко черво на коремната стена, което да поеме функцията. Причината е, че рано или късно при тези хора в активна възраст се стига до рак на червото, независимо от всички профилактични мерки. Няма и препарати, които да потискат развитието да полипите. Ако не се оперират, след време тези хора се разболяват от колоректален карцином и прогнозата е лоша. Добрата новина е, тази форма се среща сравнително рядко у нас, казва д-р Данов.

Доста често карциномът на дебелото черво е предшестван от единични полипи. Те може да се разязвят и да се развият ракови клетки. Донякъде е успокоително, че полипът има дълъг период на развитие – от порядъка на 10 години. Това означава, че появата на образуванието може да бъде „хваната“ в ранна фаза при ендоскопско изследване и оглеждане на дебелото черво, и да се отстрани, за да не се стигне до рак.

Ако в семейството по права линия има роднина, опериран от рак на дебелото черво, то неговите наследници трябва да се проверят профилактично с колоноскопия преди възрастта, на която е бил установен ракът на техния близък, съветва д-р Данов. И това е добре да се направи, дори да няма симптоми. Не разчитайте да усетите нещо, за да идете на лекар. В най-ранния стадий на това състояние няма специфични прояви. Възможно е също човек да има полипи и те да не се изродят в рак и да не му създават проблеми. В някои държави в рамките на програми за намаляване на рака на дебелото черво са правени опити да се профилактира цялото население след 50-60 г., тъй като с годините вероятността за появата му се увеличава.

Случва се, когато са по-големи, повърхността им да се разрани, да кърви. Но когато са в дясната, по-широка част на дебелото черво, те не пречат на преминаването на изпражненията и човек може нищо да не забележи. Възможно е загубата на кръв да доведе до анемия, която да подсети пациента да се подложи на по-сериозни изследвания.

При всяко кървене в изпражненията, газове, подуване на корема, нередовно изхождане, запек, редуване на запек с разстройство, човек трябва да потърси специализирана помощ и евентуално да се подложи на колоноскопия, препоръчва д-р Данов. При голямо кървене от гастроинтестиналния тракт се прави гастроскопия, защото ако човек изходи голямо количество ясна кръв, може да се окаже, че кървенето е от стомаха, а не от червата. По правило се смята, че при хемороиди се отделя алена кръв, която остава по тоалетната хартия. Наличието на полипи може да се свърже с кървави точки по изпражненията, с малко слуз и жилки кръв по нея. При тях симптомите са по-дискретни, отколкото при хемороидите. Точки и жилки кръв може да има и при вече напредналия рак на дебелото черво.

Важно е да се знае, че подобни прояви може да се наблюдават и при възпалителните заболявания на дебелото черво. При улцерозен колит, полип й рак на дебелото черво тези симптоми може да са едни и същи. Разликата е, че при възпалителните заболявания има и диария, примесена с кръв, докато при полипите липсва.

Най-точното изследване на дебелото черво е колоноскопията, при която с гъвкава тръба, камера и осветление на единия край се прониква в дебелото черво и с нея се оглежда детайлно лигавицата му. Смята се, че човек е практически здрав, след като полипът е отстранен. Повечето от колоноскопските апарати позволяват едновременно с диагностиката полипите да бъдат биопсирани или директно изрязани. Затова е добре образуванията по лигавицата на дебелото черво да се открият рано, когато е по-лесно да се отстранят. Манипулацията е безболезнена и след нея пациентът става и си тръгва. След това му се прави контролно изследване през определен период от време. Това става в зависимост от вида на полипа, който, след като се изреже, се дава за хистологично изследване. Понякога лигавични гънки или големи хемороиди могат да се объркат с полип, но подобни случаи са рядка грешка.

При заболявания като улцерозен колит и болестта на Крон, които са в групата на възпалителните заболявания на дебелото черво, които имат съвсем друг механизъм на получаване, също могат да се наблюдават псевдополипи. Те не са истински полипи, но приличат на такива. Обикновено се прави биопсия, за да се установи стадият на възпалителното заболяване на червото, тъй като съществуват недефиренцирани форми между язвен колит и болестта на Крон. При проблем с дебелото черво лекарите обстойно оглеждат и останалите органи в коремната кухина. Здравословната храна е много важна профилактика на болестите на стомаха, червата и черния дроб.

Диетата – ограничете месото, яжте повече растителна храна

Освен генетичните фактори, за риска от колоректален карцином има значение и начинът на хранене. Известно е, че препържените или пушени солени меса, прекаляването с месни продукти, термично обработени мазнини, различни дразнещи храни могат да провокират подобни заболявания, обяснява д-р Данов. Не се препоръчва диета, прекалено богата на белтъчини и месо.

Профилактично е добре в менюто да се включи повече растителна храна, богата на фибри, които механично дразнят червото, регулират ритъма на изхождане и оформят изпражненията, както и да се намали консумацията на месо. Не бива да се преяжда или обилното хапване да е късно вечер. По-разумно е да се хапва по-често, но в по-малки количества, както и по време на хранене да не се пие вода. В седмицата е желателно да има няколко постни дни с прясно изцедени сокове, повече салати, плодове. Още по-добре е да има и поне един разтоварващ ден само на чай и плодове. Този режим е подходящ за всички хора, не само за предразположените към появата на полипи. Иначе тялото ни е съвършено устроено – може да се самопочиства и самолекува, стига ние да не му пречим, категоричен е д-р Данов.

Феодорина Ляскова, в. „24 часа“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -