сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаАптекарите може да получат право да ни предписват лекарства

Аптекарите може да получат право да ни предписват лекарства

Аптекари да предписват лекарства, които по принцип се дават само с рецепта. Това може да стане факт, ако се приеме предложението на Българския фармацевтичен съюз. Необходими са обаче определени законови промени, казва проф. Илко Гетов, председател на БФС, пред „Новинар“. Става дума да се позволи фармацевтите да предписват медикаменти в малки количества и за спешни случаи.
Сега около една четвърт от аптекарите, които са около 6000 в цялата страна, имат придобита специалност и могат да преминат допълнително обучение. Така те ще бъдат достатъчно компетентни да препоръчат определени лекарства, тъй като са изучавали и клинични дисциплини. Подобна практика съществува и в други страни. Във Великобритания фармацевтите имат възможност да предписват определен тип лекарства – за спешна контрацепция или за хипертония например, а в Ирландия дори могат да поставят противогрипни ваксини на пациентите.

Преди време проф. Гетов лансира и друга идея – магистър фармацевтите да получат право да извършват някои профилактични дейности в аптеката – да мерят кръвно и кръвна захар, нива на холестерола, да дават консултации за диетично хранене или отказване от цигарите. 

„При добра воля в България това може да се случи много скоростно. С новата наредба за следдипломното обучение, една от специалностите – Клинична фармация, и с подготвяните промени в една от наредбите на министерството, България ще бъде единствената страна от Централна и Източна Европа, в която ще бъдат регламентирани мястото, задълженията и правата на клиничните фармацевти по отношение на терапията. Тя да бъде ефективна, да бъде рационална и икономична, което е въпрос на желание“, допълни той.

„Смятам, че е крайно време лекарствата, които покрива или заплаща здравната каса, да бъдат освободени от ДДС. Това би отпушило доста солиден ресурс на касата по отношение на лекарствата за амбулаторно и за болнично лечение“, обобщи проф. Гетов.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -