Как се лекува камък в бъбреците под 10 мм?

PRINT
проф. Боряна Делийска

Честотата на нефролитиазата (бъбречно-каменната болест) нараства, като в Европа, САЩ и в Азия се е увеличила двукратно за 30 г. период, предимно сред бялата раса. Честотата й според американски автори е 6-12% сред населението.

Съвременният начин на живот с повишен прием на сол, захари и белтъци, други диетичните навици и затлъстяването са важни фактори, увеличаващи честотата на камъните в бъбреците. Модерните диети с повишен прием на тези хранителни съставки участват пряко в образуването им. Наблюдавано е, че до 85% от пациентите само с промяна в стила на живот и хранителния режим биха могли да намалят процеса на образуване на камъни и рецидивите на заболяването. Мъжете боледуват по-често, като първият епизод е около 30-годишна възраст, докато при жените се наблюдават два периода на по-голяма честота – около 35- и 55-годишна възраст.

Камъкът може да бъде разположен във всеки отдел на пикочната система

При конкременти в уретера промените в бъбрека настъпват по-бързо. Те зависят най-много от локализацията на камъка в уретера и дали той е изцяло запушен. Вследствие на това уретерът над конкремента се разширява и при по-дълъг престой стената му изтънява. Постепенно този процес напредва и засяга легенчето и чашките на бъбрека. От друга страна, продължителното задържане на конкремента на едно и също място наранява стената на уретера с възпаление и оток на лигавицата с благоприятни условия за пикочна инфекция.

Бъбречната колика се предизвиква от малките и подвижни камъни, които внезапно и напълно запушват уретера със застой на урината в кухинната система. Перисталтиката на чашките, легенчето и уретера се засилва, за да изтласка урината към пикочния мехур. На мястото на запушването се получава дразнене на лигавицата, оток и спазъм на мускулните влакна, поради което запушването става още по-плътно. Налягането в кухинната система на бъбрека се повишава и води до хидрокаликоза и хидронефроза.

Някои камъни се разтварят и с прием на лекарства през устата

Лечението на камъни в бъбреците и уретера с екстракорпорална литотрипсия (ЕЛПК) е възприето като относително безвреден и ефективен метод, който в голяма степен замества редица класически оперативни интервенции за лечение на уролитиазата.

Предполага се, че конкременти до 7-8 мм могат да се елиминират без ЕЛПК. Ако става дума за уратен камък той може да се разтвори с продължителен прием на определени медикаменти през устата.

Показанията за екстракорпорална литотрипсия (ЕЛПК) включват протрахирана бъбречна криза, запушване на уретера или на бъбрека и наличието на безсимптомна нефролитиаза. С този метод могат да се лекуват всички конкременти в бъбрека и уретера с диаметър до 2,5 см в диаметър. Необходимо е пациентът да се консултира с водещи специалисти, които ще предложат най-подходящия метод за елиминиране на конкремента.

Проф. Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология в ИСУЛ

Click to rate this post!
[Total: 20 Average: 2.8]
Как се лекува камък в бъбреците под 10 мм? беше последно модифицирана от: март 22nd, 2018 Iliana Angelova
loading...