Как се лекува камък в бъбреците под 10 мм?

PRINT
проф. Боряна Делийска

Честотата на нефролитиазата (бъбречно-каменната болест) нараства, като в Европа, САЩ и в Азия се е увеличила двукратно за 30 г. период, предимно сред бялата раса. Честотата й според американски автори е 6-12% сред населението.

Съвременният начин на живот с повишен прием на сол, захари и белтъци, други диетичните навици и затлъстяването са важни фактори, увеличаващи честотата на камъните в бъбреците. Модерните диети с повишен прием на тези хранителни съставки участват пряко в образуването им. Наблюдавано е, че до 85% от пациентите само с промяна в стила на живот и хранителния режим биха могли да намалят процеса на образуване на камъни и рецидивите на заболяването. Мъжете боледуват по-често, като първият епизод е около 30-годишна възраст, докато при жените се наблюдават два периода на по-голяма честота – около 35- и 55-годишна възраст.

Камъкът може да бъде разположен във всеки отдел на пикочната система

При конкременти в уретера промените в бъбрека настъпват по-бързо. Те зависят най-много от локализацията на камъка в уретера и дали той е изцяло запушен. Вследствие на това уретерът над конкремента се разширява и при по-дълъг престой стената му изтънява. Постепенно този процес напредва и засяга легенчето и чашките на бъбрека. От друга страна, продължителното задържане на конкремента на едно и също място наранява стената на уретера с възпаление и оток на лигавицата с благоприятни условия за пикочна инфекция.

Бъбречната колика се предизвиква от малките и подвижни камъни, които внезапно и напълно запушват уретера със застой на урината в кухинната система. Перисталтиката на чашките, легенчето и уретера се засилва, за да изтласка урината към пикочния мехур. На мястото на запушването се получава дразнене на лигавицата, оток и спазъм на мускулните влакна, поради което запушването става още по-плътно. Налягането в кухинната система на бъбрека се повишава и води до хидрокаликоза и хидронефроза.

Някои камъни се разтварят и с прием на лекарства през устата

Лечението на камъни в бъбреците и уретера с екстракорпорална литотрипсия (ЕЛПК) е възприето като относително безвреден и ефективен метод, който в голяма степен замества редица класически оперативни интервенции за лечение на уролитиазата.

Предполага се, че конкременти до 7-8 мм могат да се елиминират без ЕЛПК. Ако става дума за уратен камък той може да се разтвори с продължителен прием на определени медикаменти през устата.

Показанията за екстракорпорална литотрипсия (ЕЛПК) включват протрахирана бъбречна криза, запушване на уретера или на бъбрека и наличието на безсимптомна нефролитиаза. С този метод могат да се лекуват всички конкременти в бъбрека и уретера с диаметър до 2,5 см в диаметър. Необходимо е пациентът да се консултира с водещи специалисти, които ще предложат най-подходящия метод за елиминиране на конкремента.

Проф. Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология в ИСУЛ

[Общо: 18    Средно: 2.9/5]
Как се лекува камък в бъбреците под 10 мм? беше последно модифицирана от: март 22nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *