петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЦиститът най-често се причинява от бактерията ешерихия коли

Циститът най-често се причинява от бактерията ешерихия коли

Когато говорим за хроничен цистит, обикновено разбираме рецидивиращи инфекции на пикочния мехур. Обикновено те се причинавят от бактерията Ешерихия коли, която е много разпространена. В по-редки случаи симптомите биха могли да са свързани с неинфекциозен цистит:

  • свързан с химиотерапия;
  • от облъчване;
  • от чужди тела в мехура;
  • химически – от чувствителност към химикали, съдържащи се в продукти с ежедневна употреба, като интимни гелове, сапуни, спермициди, използвани против забременяване и др.

Може да има и други бактерии, които причиняват цистит или бактериална вагиноза. Лабораторно изследване на микробиология може да даде информация за причинителите.

Симптомите може да са признак на друго заболяване

преглед гинеколог цитонамазка

Оплаквания, наподобяващи цистит, може да бъдат израз и на други заболявания като захарен диабет, бъбречна туберкулоза, тумори, заболявания на простатната жлеза, гинекологични инфекции и др.

Предразполагащи и рискови фактори за инфекцията са активен полов живот, запек, камъни и различни аномалии на пикочния мехур, както и нарушения в изпразването му, бременност, инструментални изследвания като цистоскопия, при катетеризация, пациенти с намален имунитет и др.

Какво е цистит на медения месец

Циститите са по-чести при жените. Известен е и т.нар. цистит на медения месец, свързан с началото на активния полов живот. Нивата на женските полови хормони намаляват с възрастта, което обяснява появата и рецидивите на циститите по време на менопаузата. Най-честият причинител на инфекцията на пикочния мехур е микроорганизмът Ешерихия коли (Е. соli), който обикновено се намира в червата и се отделя с изпражненията. Той замърсява околоаналното пространство, като по различни причини може да стигне до уретрата и мигрира в пикочния мехур. По-редки причинители са други видове микроорганизми, както и хламидии и микоплазми.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Екстракт от чесън лекува упорит цистит 
Някои хора страдат по-често от цистит – ето защо 
Билки, които помагат при цистит 
Какво издават цветът и мирисът на урината 

Когато хроничният цистит е обострен, симптомите му наподобяват тези на острия – често уриниране на по-малки количества, придружено с парене, болка или тежест над пикочния мехур, урината е с по-особена миризма, мътна, понякога може и да е червеникава – т.нар. хематуричен цистит. Обичайно липсва повишена температура. Инфекцията може да премине от пикочния мехур към бъбреците, като се развива картината на пиелонефрит.

Изследване на урина сочи причинителя

изследване на урина

Диагнозата се поставя с изследване на уринен седимент с установяване на левкоцити, както и с посявка на стерилна урина, от която може да се прецени кой е най-подходящият антибиотик за провеждане на лечение. При хроничните цистити е задължително да се установи дали в действителност се касае за възпаление на пикочния мехур, или оплакванията са свързани с друго заболяване с подобни симптоми.

Уместно е да се проведат допълнителни образни изследвания, а при често рецидивиращи инфекции на пикочния мехур, трудно повлияващи се от провежданото лечение, може да се наложи и провеждане на цистоскопия. Често допускана грешка е самолечение от болния, като той многократно използва един и същ медикамент.

Препоръки за жени, които често страдат от цистит

Основни препоръки при жени с хронични цистити е да ограничат в значителна степен ползването на интимни гелове и сапуни при ежедневната лична хигиена, както и тампони по време на менструация, не е уместно да носят бельо тип „прашки“.

Комплексното лечение на бактериалните цистити включва антибиотици, като към него могат да се добавят ваксини, фитопродукти, задължителен прием на повече течности, а добър ефект има и провеждане на балнеолечение.

Уместно е поставянето на диагнозата, обсъждане на други причини за оплакванията, провеждане на допълнителни изследвания и назначаване на комплексното лечение да се извърши от компетентен нефролог.

Проф. Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология, ИСУЛ – УМБАЛ „Царица Йоанна“ (на снимката горе)

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -