четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравеБактериална вагиноза - кои лекарства наистина помагат

Бактериална вагиноза – кои лекарства наистина помагат

Бактериалната вагиноза е често срещана вагинална инфекция, която възниква поради дисбаланс на бактериите във влагалището. Обикновено вагината съдържа деликатен баланс от различни видове бактерии, предимно Lactobacillus видове, които спомагат за поддържането на здравословна среда. В случаите на бактериална вагиноза, балансът е нарушен и има свръхрастеж на вредни бактерии.

Кои са симптомите на бактериална вагиноза?

Точната причина за бактериалната вагиноза не е напълно изяснена, но някои фактори могат да увеличат риска от развитие на състоянието. Те включват множество сексуални партньори, промиване, използване на вътрематочни устройства (ВМС) и намаляване на бактериите Lactobacillus във флората на влагалището.

Симптомите на бактериалната вагиноза могат да варират. Някои жени с бактериална вагиноза може да не изпитат никакви симптоми. Типичните оплаквания и признаци на инфекция във влагалището са:

  • Вагинално течение: Обикновено течението е рядко, воднисто и сиво-бяло на цвят. Може да има миризма на риба, която става по-забележима след полов акт.
  • Вагинална миризма: Неприятната „рибешка“ миризма, особено след полов акт, е характерен симптом на бактериалната вагиноза.
  • Вагинален сърбеж или дразнене: Някои хора могат да изпитат лек сърбеж или дразнене във вагиналната област.

Какви са причините за бактериална вагиноза?

Точните причини за бактериалната вагиноза не са напълно изяснени, но се смята, че възниква поради дисбаланс в естествено срещащите се бактерии във влагалището. Обикновено вагината съдържа разнообразна смес от бактерии, предимно Lactobacillus видове. Те спомагат за поддържането на здравословна вагинална среда, като произвеждат млечна киселина и поддържат нивото на pH киселинно.

Няколко фактора могат да допринесат за развитието на бактериална вагиноза, включително:

Промяна във вагиналното pH: Всеки фактор, който нарушава естествения pH баланс на вагината, може да увеличи риска. Средното pH става по-малко киселинно, което позволява на вредните бактерии да процъфтяват. Дейности като промивки, което променя вагиналното pH, може да увеличи вероятността от прикрепване на бактериите локално.

Нарушаване на вагиналната флора: Наличието на определени бактерии, като Gardnerella vaginalis, обикновено се свързва с бактериална вагиноза. Нарушаването на нормалния баланс на бактериите, включително намаляването на полезните видове Lactobacillus, може да позволи на тези вредни бактерии да се размножат и да причинят инфекция.

Сексуална активност: Въпреки че бактериалната вагиноза не се класифицира като инфекция, предавана по полов път (ППИ), тя е по-често при жени, които са сексуално активни, особено с множество партньори. Смята се, че някои сексуални практики могат да допринесат за предаването или разрушаването на бактериите във вагиналната среда.

Антибиотици: Употребата на антибиотици, особено широкоспектърни антибиотици, може да наруши естествения баланс на вагиналните бактерии. Това може да доведе до свръхрастеж на вредни бактерии и повишен риск от развитие на бактериална вагиноза.

Хормонални промени: Колебанията в нивата на хормоните, като тези, които се появяват по време на менструация, бременност или менопауза, могат да повлияят на вагиналната среда и да увеличат риска от инфекции.

Важно е да се отбележи, че докато тези фактори могат да допринесат за развитието на бактериална вагиноза, точните механизми и взаимодействия все още се изучават. Ситуацията на всеки индивид може да варира и някои жени могат да развият състоянието без видими рискови фактори.

Кои са основните бактерии, които причиняват бактериална вагиноза?

лабораторни изследвания

Основните бактерии, свързани с бактериалната вагиноза, включват:

Gardnerella vaginalis: Тази бактерия често се среща в големи количества при жени със заболяването. Смята се, че играе важна роля в развитието и прогресирането на инфекцията. Gardnerella vaginalis може да произвежда ензими, които разграждат определени съединения във влагалището, което води до характерната миризма.

Atopobium vaginae: Тази бактерия също се среща често в такива случаи. Смята се, че допринася за патогенезата на инфекцията. Свързва се с повишаване на вагиналното pH и производството на определени вредни вещества.

Prevotella spp.: Няколко вида от рода Prevotella, като Prevotella bivia и Prevotella disiens, са замесени във вагинозата. Тези бактерии са анаеробни, което означава, че виреят в среда с малко или никакъв кислород. Prevotella spp. може да произвежда ензими, които разграждат веществата във влагалището. Това води до характерните симптоми.

Важно е да се отбележи, че инфекцията обикновено се причинява от дисбаланс на вагиналната микробиота, а не от присъствието на една единствена патогенна бактерия.

Лекарства за бактериална вагиноза – от какво зависи успешното лечение?

лекарства лечение

Бактериалната вагиноза обикновено се лекува с антибиотици за възстановяване на баланса на бактериите във влагалището. Специфичният антибиотичен режим и продължителността на лечението може да варира в зависимост от тежестта на инфекцията и препоръката на доставчика на здравни услуги. Често предписаните лекарства включват:

Метронидазол: Този антибиотик се предлага в перорална форма или като вагинален гел или крем. Често се предписва като лечение от първа линия. Когато се приема през устата, обикновено се прилага като еднократна доза или седемдневен курс. Вагиналният гел или крем се използва интравагинално за петдневен курс.

Клиндамицин: Клиндамицин е друга антибиотична опция. Предлага се под формата на крем, който се прилага интравагинално за седемдневен курс.

Важно е да завършите пълния курс на антибиотици, дори ако симптомите се подобрят или изчезнат преди приключване на лечението. Това помага да се гарантира, че инфекцията е напълно изкоренена и намалява риска от рецидив.

Домашни средства, които помагат лечението да бъде по-успешно

Избягване на промиването: промиването може да наруши естествения баланс на бактериите във влагалището и да влоши симптомите на бактериална вагиноза. Обикновено се препоръчва да се избягва напълно обливането.

Въздържане от сексуална активност или използване на бариерни методи: В някои случаи доставчиците на здравни услуги могат да посъветват въздържане от сексуална активност или използване на бариерни методи (като презервативи) по време на лечението, за да се предотврати повторно заразяване.

Пробиотици: Пробиотиците, особено тези, съдържащи щамове Lactobacillus, могат да бъдат препоръчани за възстановяване на естествения баланс на бактериите във влагалището. Те могат да се приемат през устата или да се използват като вагинални супозитории или кремове.

Повтаряща се бактериална вагиноза – има ли слаб имунитет?

Повтарящата се бактериална вагиноза може да бъде свързана с различни фактори, включително функцията на имунната система. Докато точната връзка между това състояние и имунната функция не е напълно разбрана, се смята, че компрометираният имунен отговор може да допринесе за повторната поява на инфекцията.

Имунната система играе решаваща роля в поддържането на здравословна вагинална среда, като поддържа растежа на вредните бактерии под контрол. Ако имунната система е отслабена или не функционира оптимално, тя може да има затруднения при ефективното контролиране на свръхрастежа на бактериите, което води до повтарящи се епизоди на бактериална вагиноза.

Кое отслабва имунитета

Няколко фактора могат потенциално да отслабят имунната функция и да увеличат риска от повтарящи се инфекции:

Нарушения на имунната система: Определени нарушения или състояния на имунната система, като ХИВ/СПИН, автоимунни заболявания или хронични заболявания, които засягат имунния отговор, могат да увеличат чувствителността към инфекции, включително повтаряща се бактериална вагиноза.

Стрес: Продължителният или хроничен стрес може да отслаби имунната система, което прави хората по-податливи на инфекции, включително бактериална вагиноза. Стресът може да повлияе на способността на тялото да поддържа здравословен баланс на бактериите във вагиналната среда.

Хормонални промени: Колебанията в нивата на хормоните, като тези, възникващи по време на менструалния цикъл или менопаузата, могат да повлияят на вагиналната среда и имунния отговор. Тези хормонални промени могат да допринесат за повторната поява на инфекцията при жени, които са податливи.

Употреба на антибиотици: Антибиотиците са често прилагани като терапия. Многократната или продължителната им употреба може да наруши естествения баланс на бактериите, включително полезните, които помагат за поддържане на вагиналното здраве. Това може потенциално да отслаби имунния отговор и да увеличи вероятността от рецидив.

Важно е да се отбележи, че имунната функция е само един от няколкото фактора, които могат да допринесат за рецидивираща бактериална вагиноза. Други фактори, като сексуални практики, хигиенни навици и киселинност на влагалището (pH), също играят значителна роля. При повтарящи се инфекции си струва да се направят повече изследвания и да се погледне по-задълбочено на общото здравословно състояние.

Автор Диана Петрова

Снимки: Freepik

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -
bg_BGBG