вторник, 23 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравеКакви са причините за парене и болка в пръстите на краката и...

Какви са причините за парене и болка в пръстите на краката и стъпалото?

Паренето и болката в пръстите на краката и стъпалата могат да бъдат причинени от различни фактори, включително медицински състояния и проблеми, свързани с начина на живот. Парещата болка изисква консултация с различни специалисти – невролог, ендокринолог, ортопед или дори ревматолог. В някои случаи като периферната артериална болест е необходим съдов хирург. Ако не знаете към какъв специалист да се обърнете, потърсете първо своя личен лекар. Важно е да опишете подробно кога и как възниква дискомфортът, колко дълго продължават симптомите и какви точно са те.

Най-честите заболявания, свързани с парене и болка в ходилото

Невропатия: Периферната невропатия е честа причина за пареща болка в ходилото и пръстите на краката. Това се случва, когато има увреждане на нервите, които предават сигнали между мозъка и крайниците. Диабетът е често срещана основна причина за невропатия, но може да е резултат и от други медицински състояния, като злоупотреба с алкохол, недостиг на витамини или определени лекарства. Точният специалист е невролог.

Тесни или неподходящи обувки: Носенето на обувки, които са твърде тесни или неправилно поставени, може да причини натиск и триене на краката, което води до дискомфорт и болка. Високите токчета, по-специално, могат да допринесат за болка в пръстите на краката и предната част на стъпалото. Точният специалист е ортопед или физиотерапевт.

Плантарен фасциит: Това състояние включва възпаление на плантарната фасция, дебела лента от тъкан, която минава по дъното на ходилото. Често причинява остра, пронизваща болка в петата или свода на стъпалото. Точният специалист е ортопед или физиотерапевт.

Подаграта е вид артрит, причинен от натрупването на кристали на пикочната киселина в ставите. Това може да доведе до силна болка и възпаление на големия пръст на крака, което е известно като подагра. Може да се консултирате с ендокринолог, кардиолог или ревматолог.

Смущения в кръвообращението и инфекции

Периферна артериална болест (ПАБ): ПАБ е нарушение на кръвообращението, което води до намален приток на кръв към крайниците. Симптомите могат да включват болка, спазми и парене в краката и ходилата, особено по време на физическа активност. Потърсете съдов хирург.

Врастнали нокти: Когато нокът на крака расте в околната кожа, той може да причини болка, зачервяване и възпаление, което води до усещане за парене в засегнатия пръст. Ще помогне ортопед или опитен подиатрист.

Неврома на Мортън: Това състояние включва удебеляване на тъкан около нерв между третия и четвъртия пръст, което може да причини парене или остра болка в топката на стъпалото. Вашият лекар в този случай е невролог.

Инфекции: Гъбичните инфекции като стъпалото на спортиста и бактериалните инфекции могат да доведат до дискомфорт и усещане за парене в краката. Помощ ще получите от дерматолог. Обикновено се забелязват промени по кожата – зачервяване, люспи, удебеляване и т.н. Може да бъдат засегнати и ноктите на краката.

Наранявания: Травма, като навяхвания, разтежения или фрактури на краката или пръстите на краката, може да причини болка и дискомфорт. Потърсете ортопед!

Проблеми с кръвообращението: Лошото кръвообращение, често свързано със състояния като болестта на Рейно, може да причини студени, изтръпнали и болезнени пръсти на краката и краката. Тук правилният лекар е съдов хирург.

Автоимунни състояния: Това може да са състояния като ревматоиден артрит или лупус. Те често причиняват възпаление на ставите и болка в краката и пръстите на краката. Тези заболявания се диагностицират от различни специалисти – ревматолог на първо място, но и бъбречни специалисти (нефролози например).

Компресия на нерв: Състояния като синдром на тарзалния тунел, подобен на синдрома на карпалния тунел, но в глезена, могат да доведат до компресия на нерв и болка в краката. Ортопед ще помогне.

Лечение на парене и болка в стъпалата според първопричината

Преди да започнете каквото и да е лечение, трябва да се опитате да изясните първопричината за оплакванията. Само ако се определи конкретната причина за паренето и болката в пръстите на краката и краката, може да получите подходяща терапия.

Лекарят ще диагностицира състоянието като приложи различни подходи – физически преглед, медицинска история и различни образни изследвания, диагностични тестове като изследвания на нервната проводимост. Не забравяйте, че може да има преплитане на провокатори за оплаквания като парене и болка в пръстите на краката и в цялото ходило.

Възможностите за лечение са ориентирани към основната причина. Те могат да включват лекарства, физиотерапия, ортопедични устройства, промени в начина на живот или операция.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -
bg_BGBG