вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак влияе на крака носенето на високи токчета?

Как влияе на крака носенето на високи токчета?

Свръхвисоките токчета на обувките поставят ходилото в екстремна позиция, при което цялата тежест на тялото се понася от предната част на ходилните (метатарзални) кости. Голямото натоварване причинява възпаление на тъканите и нервните структури в зоната. Хроничното преобременяване довежда до дегенеративни изменения с последваща деформация на ходилото.

Проблемът се влошава при носене на високи обувки с остри върхове. Притискането на пръстите едни към други от островърхата обувка причинява възпаление, оток, деформация на палеца и останалите пръсти, а мехурите и зачервяването, придружени от нетърпима болка, са често явление. Особено опасни са т.нар. стилети – свръхтънките токчета. При тях ходилото е изключително нестабилно и носещият ги е под постоянен риск от спъване или навяхване. Масивните токчета могат донякъде да решат проблема. Макар че те не намаляват натоварването на главичките на ходилните кости, рискът от навяхване и падане намалява значително.

Обувките с платформи, освен че са с висока основа, са и твърди и не позволяват огъване. Това води до преобременяване на ходилните кости. Решение на проблема е носенето на обувки с плоски платформи, които не обременяват главичките на ходилните кости. Те поставят на едно ниво петата и главичките на ходилните кости. Твърдата подметка обаче остава пречка за нормалната походка.

Най-добри за крака са токчета с височина 3-4 см

Носенето на обувки с ниски токове позволява ходилото да заеме по-физиологична позиция. Препоръчва се токче не по-високо от 3-4 см. Това облекчава натиска върху ходилните кости и пръстите. Но дори и тези обувки не бива да бъдат носени постоянно. Носенето на обувки с широка предна част е подходящо решение на проблема. Нормално сводът на ходилото се придържа от еластична връзка, която позволява адаптация и олекотяване на натоварванията при ходене. При носене на твърди и неудобни обувки връзката се възпалява, преразтяга и отпуска, което причинява силна болка. Впоследствие сводът на ходилото спада, главичките на ходилните кости също се преобременяват, появяват се силни болки в основата на пръстите, впоследствие и силно болезнени мазоли. Това е т. нар. плантарен фасциит – едно от най-честите оплаквания при носене на неудобни обувки с твърда подметка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Защо болят стъпалата? 
Болка в предната част на ходилото е знак за плоскостъпие 
Високите токчета водят към артрит 
Как се възстановява скъсано ахилесово сухожилие? 

Основни проблеми при носене на обувки с високи токчета:

Задната част при обувките с високи токчета притиска гърба на петата и предизвиква болезнена подутина в областта на ахилесовото сухожилие. Често пъти подутината може да се възпали или да се получат мехури. Когато настъпят изменения и в петната кост, подутината е постоянна. Обременяването на предния ходилен отдел води до спадане на свода на стъпалото и поява на силни болки. Почивката осигурява временно облекчение, но често пъти се налага носене на ортопедични стелки. Често пъти обременяването на предния ходилен отдел може да предизвика или засили деформацията на палеца на стъпалото – т.нар. халукс валгус или кокалчета.

С времето деформацията става ригидна, а притискането на съседните пръсти води до повдигането им и образуването на силно болезнени мазоли. Това често страдание обикновено налага оперативна корекция на костните деформации. Носенето на високи токчета е противопоказание при наличие на такава деформация в предния ходилен отдел.

При носене на високи токчета съществува и повишен риск от навехване на глезена. Външните връзки на глезена се разтягат прекомерно, а в по-тежките случаи може и да се разкъсат. В този случай се налага специализирано лечение с имобилизация и физикално лечение. Като късна последица може да се появят шипове и износване на глезена.

проф. Пламен Кинов ИСУЛПроф. Пламен Кинов, началник на Клиника по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -