четвъртък, 16 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравеКои са симптомите на диабетна полиневропатия?

Кои са симптомите на диабетна полиневропатия?

Диабетната полиневропатия е едно от най-честите усложнения на захарната болест, казва доц. Стефка Мантарова, дм, която ръководи Клиниката по функционална диагностика на нервната система на ВМА. Около половината от диабетиците страдат от нея. При някои симптоми на полиневропатия се откриват дори в самото начало след поставяне на диагнозата диабет.

В тези случаи се уврежда периферната нервна система. Проявите са под различна форма, в пряка връзка с това, кои структури в организма са засегнати. Полиневропатията се определя като увреда на два или повече периферни нерва. Ето какво казва още доц. Мантарова.

Най-често срещани са симптоми, свързани със сетивата

Те могат да се определят като възбудни или отпадни. Характерно е, че оплакванията започват от пръстите на краката. Прогресират нагоре, може да стигнат чак до коленете, както и да се изразят в горните крайници. Типичното оплакване е от болка, която има различна сила и се усеща по различен начин. Понякога е пареща, друг път – стягаща или разкъсваща. Пациентите съобщават още за промени в сетивните усещания:

  • дизестезии (боцкане от иглички, гъделичкане, тръпнене, лазене на мравки и др.),
  • свръхчувствителност при допир (алодиния),
  • чувство, че са с обути чорапи или че стъпват в памук.

През нощта неприятните усещания в краката са по-интензивни и може да пречат на съня. В допълнение човек може лесно да се нарани или изгори, тъй като липсва нормалното защитно усещане на болка и температура.  Малки ранички може лесно да бъдат пропуснати и в тях да се развие инфекция.

Може да се засегне и лицев нерв

При асиметрични форми на невропатия често се установява засягането на нерви, които участват в движението на очите, посочва доц. Мантарова. Човек изпитва болка и вижда двойно. Хубавото е, че пациентите се възстановяват спонтанно до 3 месеца в повечето случаи.

По-рядко диабет тип 2 става причина за засягане на лицев нерв. Този проблем нерядко се повтаря (рецидиви), като може да обхване и двете страни на лицето.

Промени във вкуса не се наблюдават, а възстановяването става спонтанно, макар че отнема 3 до 6 месеца. При по-редки форми се наблюдава и загуба на зрение – например при предна исхемична оптична невропатия.

мигрена вертиго световъртеж

Невропатията засяга стомаха – изпотяване по време на хранене

Невропатията има и симптоми, свързани със стомашно-чревния тракт. Това са гадене, повръщане след нахранване, подуване на корема, затруднено преглъщане, нощна диария или запек пък са сред гастроинтестиналните прояви на невропатията.

При някои хора има нарушена потна секреция. Възможно е тя да е намалена, дори да липсва (анхидроза), или пък да е усилена (хиперхидроза).

Много характерно е изпотяването по време на хранене, посочва доц.  Мантарова. Над 50% от диабетиците страдат от дисфункция на пикочния мехур, а при мъжете често се установява еректилна дисфункция. Макар и рядко, може да се наблюдават и т.нар. автономни симптоми. Симптоматичната автономна невропатия не е честа и обикновено се развива при по-голяма давност на заболяването. Появява се интолеранс към физически усилия, тахикардия в покой, ортостатична хипотония (замайване, слабост и отмаляване до синкоп при изправяне от легнало или седнало положение), казва неврологът.

Източник: ВМА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -
bg_BGBG