сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЩадяща операция при рак на дебело черво

Щадяща операция при рак на дебело черво

Лапароскопските операции заемат голям обем от работата в Клиниката по хирургия на УМБАЛ Александровска. С помощта на новата апаратура се оперират пациенти, които страдат от тумори на бъбреците, на дебелото черво, ректума, както и от рак на гърдата. Този подход е щадящ за пациента, защото са почти безкръвни и позволяват по-бързо възстановяване след операцията.

Хирурзите в Александровска използват апаратура от ново поколение – лапароскопски конзоли и колони. „Новите технологии дават възможност да се прави профилактика на някои усложнения при операция“, поясни доц. Манол Соколов (на снимката горе), началник на Клиниката (гледайте видеото за повече подробности).

Използваме специално багрилно вещество за изобразяване на началото и края на дебелото черво – профилактика на едно от често срещаните усложнения при операция на това място – разкъсване. Позволява извършване на голям обем хирургични интервенции с добро качество. Лапароскопски операции се правят и при установяване на ехинококи в черния дроб.

Рак на гърдата – генетична диагностика и операция

В Клиниката има и специално звено за рака на гърдата. Тук пациентите постъпват както за диагностика, така и за лечение. Проби от туморите (биопсия) се изпраща за изследване на генетични маркери, прилага се целият набор диагностика, преди да се стигне до оперативното лечение. Предлага се и реконструктивна хирургия в момента на операцията. Повечето жени желаят такава интервенция, която намалява психологическия стрес от диагнозата и ги кара да се върнат по-уверени към всекидневието си.

Клиниката дава дежурства и за спешни случаи. Покрива се голям регион от София град и София област. „Това са хирургични заболявания, които се нуждаят от спешна интервенция. Разполагаме с добре оборудвана реанимация, допълва доц. Соколов.

Рефлуксната болест също може да се лекува по нов начин

д-р Ангел Арабаджиев рефлукс
Д-р Ангел Арабаджиев подготвя пациент за изследване с апаратурата за мониториране на киселинността на хранопровода.

Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска“ вече разполага с единствена по рода си апаратура в България за функционално изследване на хранопровода (High resolution manometry system) и 24-часово мониториране на киселинността в него. Д-р Ангел Арабаджиев посочи, че 24 – часовата pH метрия може да сложи край на мъчителните оплаквания при пациенти с гастроезофагеален рефлукс. С новото оборудване се разширява спектъра от диагностиката на горния храносмилателен тракт и за много от доброкачествените заболявания, които досега се откриват по непреки показатели.

Сред заболяванията, които се диагностицират с новата апаратура е гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), която е най-често срещаното доброкачествено заболяване на горен гастроинтестинален тракт (ГИТ). Симптомите са характерни, най-често срещаните са:

При една част от пациентите рефлуксната болест се комбинира с наличието на хиатална херния. Когато тя е с малки размери под 2 см е трудно да се открие с помощта на ендоскопски или образнодиагностични методи.

24-часово наблюдение на киселинността в хранопровода

Специалистът посочи, че 24-часовото мониториране на киселинността е „златен“ стандарт в диагностиката на рефлуксната болест. Тя е лечимо заболяване, което чувствително нарушава качеството на живот на пациентите, но често е неглижирана и лекувана с алтернативни методи (напр. сода бикарбонат) и може да доведе до редица усложнения като ерозивен езофагит, пептична стриктура, Баретова метаплазия (преканцероза), рак на хранопровода и белодробни усложнения.

Лечението на ГЕРБ изисква промяна в начина на живот и бива медикаментозно и/или хирургично. Нормализирането на телесното тегло, сън на по-висока възглавница и подходяща диета подобряват pH на хранопровода и симптомите на ГЕРБ. По думите на д-р Арабаджиев медикаментозната терапия се състои от антиациди, антагонисти на хистаминовия рецептор или инхибитори на протонната помпа, чрез които се потиска киселината.

При повечето пациенти лекарствената терапия е ефективна и успешна, но при други се налага антирефлуксна миниинвзивна хирургия, която вече е достъпна за пациентите на Клиниката по хирургия, и се извършва с най-съвременната апаратура.

Автор: Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -