сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЛекарства за киселини повишават риска от рак на стомаха

Лекарства за киселини повишават риска от рак на стомаха

Продължителната употреба на медикаменти за лечение на киселини – инхибитори на протонната помпа (ИПП), удвоява риска от развитие на рак на стомаха. Това става ясно от ново проучване на учени от Университетския колеж в Лондон под ръководството на Ян Уонг (Ian Wong), публикувано в списание Gut. Наистина, първопричината е бактерията Helicobacter pylori, която повечето хора по света носят в себе си без особен риск за здравето. При един малък процент от хората обаче тя може да бъде стимул за развитието на рак на стомаха.

Да се справим с киселините без лекарства

Странични ефекти на хапчетата за киселини

Досега се смяташе, че инхибиторите на протонната помпа след излекуване на инфекцията с антибиотици може да намалят вероятността от рак, но последното проучване от Лондон показва, че това не е така. Наистина, медикаментите ИПП имат различни странични ефекти (например блокират усвояването на някои витамини В и могат да доведат до дефицит, по-чести инфекции), но все още не е ясно защо те повишават риска от онкологично заболяване.

Тези препарати са широко предписвани в практиката при пациенти с гастроезофагиален рефлукс и киселини. Ще ги познаете по това, че в името си имат обикновено “празол”.

Бактерията хеликобактер причинява язва, но и рак на стомаха

Наблюдавани са 63 397 пациенти, лекувани с три медикамента

лекарска комисияУонг и екипът му анализирали база медицински данни за жители на Хонконг (Вижте какво коментират учените във видеото по-долу на английски език).  Обхванали в проучването си 63 397 пациенти, лекувани с три лекарства. Целта на терапията била да се елиминира инфекцията с хеликобактер пилори с помощта на инхибитори на протонната помпа и два антибиотика. След излекуване на инфекцията пациентите оставали под наблюдение в продължение на 7,5 години. През това време 3271 души продължават да приемат ИПП ​​(средно почти три години), докато 21 729 други използват друг тип лекарства за киселини – H2-блокери.

От общия брой на хората, които първоначално преминали през тройна терапия, 153 развиват рак на стомаха. При тези пациенти, които са приемали инхибитори на протонната помпа, вероятността за тумор била 2,44 пъти по-висока, докато тези на H2-блокери, не показали повишен риск.

Лекарства за киселини увеличават риска от инфекции

Честото и продължително прилагане вдига риска

Колкото по-често се употребява инхибитори на протонната помпа и колкото по-продължително е лечението с тях, толкова по-вероятно било да се развие онкологично заболяване.

Всекидневната употреба на ИПП повишава риска от рак с 4,55 пъти, а ако се тези лекарства се вземат повече от три години, рискът скача дори осем пъти.

Експертите подчертават, че проучването включва само наблюдение до момента, така че заключенията относно употребата на ИПП трябва да се правят с голяма предпазливост. Резултатите все пак будят известна тревога.

Общият риск от рак на стомаха остава нисък

В същото време, колкото и тревожни да са изводите, трябва да се помни, че общият рисков фактор все още е доста нисък, подчертават учените. Според проучването дългосрочната употреба на ИПП се свързва годишно само с четири случая рак на 10 000 души. За да вникнат и разберат по-добре наблюдаваните от тях зависимости между приема на лекарства и възникването на тумори учените се нуждаят от допълнителни изследвания за дългосрочните ефекти на инхибитори на протонната помпа.

Източник: https://gut.bmj.com/content/67/1/28

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -