вторник, 23 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно6 причини за метален вкус в устата

6 причини за метален вкус в устата

Метален вкус в устата – усещането е необичайно и човек се пита, какво се крие зад това. Състоянието е известно в медицината като дисгеузия, което е свързано с промяна във вкусовите рецептори. Има редица различни здравословни проблеми, които могат да им повлияят, а оттам да променят и възприятието ни. Ето кои са най-често срещаните причини:

Болести на венците и лоша устна хигиена

гингивит пародонтитБолести на венците като гингивит или пародонтит, абсцес или кариес може да предизвикат неприятен вкус в устата. Свързано е с лошо кръвообращение в устата, инфекции и разлагане на остатъци от храна в устната кухина. Всичко това може да повлияе върху отделянето на слюнката, което е и причината в случая за неприятния вкус.

Как да си помогнем: Поддържайте добра хигиена на устната кухина. Това означава миене на зъбите два пъти дневно, почистване на междузъбното пространство и редовни прегледи при зъболекар (поне веднъж годишно). Това е не само най-добрият начин да се предотвратят всякакви промени в вкуса, но и за поддържане на здрави зъби и венци. 

Важно е да знаете, че възпалението на венците може да се лекува успешно, ако навреме потърсите помощ от зъболекар.

Медикаментите като причина

хапчета лекарстваСтраничният ефект на някои лекарства може да е промяна на възприятието за вкус. Такива препарати може да са:

  • АСЕ инхибитори: това са лекарства за високо кръвно налягане, известни като АСЕ инхибитори – каптоприл и периндоприл. Те могат да оставят метален или горчив вкус в устата;
  • Антибиотици като метронидазол и кларитромицин;
  • Метформин е популярен медикаменти, който се използва за лечение на диабет и висока кръвна захар;
  • Литий: използва се за лечение на биполярно разстройство;
  • Антидепресанти и антихистамини могат да направят устата суха, а това ще повлияе и на усещането за вкус;
  • Карбимазол: използва се за лечение на повишена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм);
  • Радиация или химиотерапия: тези терапии за лечение на рак също може да въздействат върху усещането за вкус. Ако случаят е такъв, консумирайте храни със силни аромати, пикантни ястия, дъвчете варено сладко или парченце джинджифил (може и захаросан). Така ще потиснете металният вкус в устата.

12 причини за сухотата в устата

Добавки с витамини

Някои хранителни  добавки с витамини, в които има и метали като мед, цинк, хром, магнезий също могат да предизвикат метален вкус в устата. Той обаче ще се изчисти, след като организмът преработи добавката.

Лекарствата за простуда и грип с цинк и витамин С също може да са сред провокаторите на металния вкус в устата, особено ако са под формата на таблетка за смучене или шумяща, която се разтваря във вода (ефервесцентна форма).

Инфекция на носа или гърлото

синузит възпаление на синусиИнфекция на синусите може да повлияе както върху вкусовите рецептори, така и върху тези, които възприемат миризмите. Възпалението в синусите пречи за изчистването на слузта от носните кухини и по този начин притъпява усещането за вкус. Това може да стане причина за странен вкус в устата, особено ако приемате лекарства, които помагат за изчистване на синусите.

Ранна бременност

Промяната в предпочитанията към определени храни и във вкуса са едни от първите признаци на бременността. Жената може внезапно да развие апетит към едни продукти, а други да й се сторят противни. Това е така, защото по време на бременност хормоните в организма се колебаят. Оттам се повлияват сетивата като вкус и мирис. В случая няма място за безпокойство. Става дума за временно явление, което ще премине най-късно след раждането.

Проблеми с храносмилането, киселини в стомаха

Връщането на киселини от стомаха към хранопровода (гастроезофагиален рефлукс) или лошо храносмилане също са възможна причина за странен вкус в устата. Някои хора го описват като горчив вкус или усещане за парене в задната част на устата. Свързано е с киселия сок от стомаха и жлъчката, който се издига нагоре, ако мускулите или сфинктера в горната част на стомаха отслабнат.

Ето какво може да помогне: хранете се редовно с малки порции. Идете на лекар (гастроентеролог), който ще ви предпише подходящи медикаменти за лечение на киселинен рефлукс.

Какво помага при киселини

Източник: Netdoctor.co.uk

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -