Какви са причините за възпаление на венеца?

PRINT
гингивит пародонтит

Възпалението на венците може да се развие по различни причини. Може да действа върху цялата гингива (венците около всички зъби) или само около един или няколко зъба.

Ако е засегната цялата гингива, става дума за гингивит. Той може да се развие остро при някои вирусни, бактериални или гъбични заболявания, но най-често се развива хронично и причината за това се крие в недостатъчната или неправилно поддържаната устна хигиена.

Когато възпалението е само в един участък или около конкретен зъб, причината за това трябва да се търси на самото място. Това може да е нелекувано кариозно разрушение, в което има достатъчен брой и разнообразие от микроорганизми. Острите ръбове на дефекта могат също да дразнят венеца. Неправилно поставени или счупени пломби също могат да доведат до такова възпаление. Неправилно изработени коронки или мостове са друга показна причина. Всяко хронично дразнение в тази област може да е причината за развитието на възпаление.

Неправилното подреждане на зъбите, както и зъб, който излиза извън линията на съзъбието, е подложен на неправилно натоварване, водещо до хронично възпаление. Наличието на пародонтален джоб, който се получава по същите причини, може значително да усложни ситуацията. Такова възпаление може да протича с различен ход и симптоми. Гингивата става зачервена и оточна, кървяща и боляща.

В някои случаи възпалението може да премине в хипертрофия на палилата (гингивата, разположена между два съседни зъба). Такова разрастване може да прогресира, ако не се вземат мерки, и гингивата почти да покрие зъба.

Всеки признак, свързан с кървене, подуване и болка трябва да е сигнал за търсене на професионална помощ. Само преглед и подходящи изследвания могат да формулират проблема, за да може да се вземе правилното решение.

При всички случаи трябва да се установят причините и да се отстранят. Само тогава лечението на възпаления участък може да бъде ефективно.

Ако възпалението е локално, това е относително по-лекият вариант, тъй като причините са само в този участък, могат да се установят и лечението, макар невинаги да е съвсем лесно, все пак е напълно възможно.

По-проблемно е лечението на хроничен гингивит, особено хипертрофичните му форми, за развитието на които имат роля както някои хормони, така и някои лекарствени средства, използвани за лечение на други болести.

Не може да се мисли обаче първо за хирургично лечение. Такова лечение съществува, но преди него има редица други стъпки. Не трябва да се говори за лечение, преди да се установи причината. Ето защо препоръчвам задължителен преглед и консултация със специалист.

Проф. Милена Пенева, дм национален консултант, ръководител катедра по детска дентална медицина към факултета по дентална медицина в София

Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 3.1]
Какви са причините за възпаление на венеца? беше последно модифицирана от: март 3rd, 2018 Iliana Angelova
loading...