четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаМъгла и лошо време ни мъчат, как да се чувстваме по-добре

Мъгла и лошо време ни мъчат, как да се чувстваме по-добре

През по-голямата част от седмицата се очакват мъгли. Те оказват влияние на всички, като най-негативно се отразяват на хората с вирусни инфекции или с дихателни заболявания. Могат да станат причина за необяснимо главоболие. Мъглата представлява кондензирана пара, около чиито съставни елементи се събират твърди прахообразни частици, вируси и бактерии. Те нарушават целостта на нежната лигавица на горните дихателни пътища и дават възможност за много по-лесното проникване на вирусите и бактериите. Към това се добавя и ниската външна температура и отслабеният през зимата имунитет.

Мъгливото време влошава симптоми като хрема и кашлица

На болните от бронхит и пневмония започва да не им достига въздух. Затова за тях е препоръчително да стоят у дома и да сведат до минимум излизанията в мъгливо време. Мъглата се отразява зле и при проблеми в ставите и костите. Болните от артрит и остеопороза може да усетят изостряне на оплакванията. Мъглата потиска и емоционално.

Като защита от вредните ефекти е добре да приемаме често топли течности. С най-благоприятен ефект са чайовете от липа, мащерка, жълт кантарион, лайка. Добре е да се диша през шал , но това губи смисъл след навлажняването му, тъй като след това по мократа тъкан полепват бактериите и вирусите и тя изчерпва ролята си на защитен филтър.

Лошото време – причина за високо кръвно и главоболие

За добър въздух вкъщи трябва да чистим щателно с прахосмукачка със сменен филтър поне 2 пъти седмично. Подовете, които го позволяват, трябва да се мият или бършат с влажен моп. Използвайте постелки пред вратите, за да може мръсотията от улицата да остане навън. Не пушете у дома. Проветрявайте помещенията поне 2 пъти дневно за по 15 минути.

Понижаването на атмосферното налягане при облачно и дъждовно време се отразява зле на повечето хора. При хипертония скача кръвното, други страдат от главоболие или болки в ставите и костите.

В ранните следобедни часове, когато температурите са най-благоприятни, правете разходка на открито за поне 15 минути, която ще спомага за повишаване на хормоните на щастието.

Как да си набавим важни витамини и минерали през зимата

През студените зимни месеци е важно да се приемат повече плодове и зеленчуци, тъй като те предоставят нужните за добър имунитет витамини и минерали. Усвояват се най-добре, когато се консумират сурови или приготвени на пара. Рибата, особено морската, е ценен източник на важните омега-3 мастни киселини. Месото и млечните продукти предоставят на тялото ни нужните протеини, които помагат на тялото да генерира повече собствена топлина през зимата. Снабдяват телата ни с витамин D, който подкрепя защитните сили на организма, участва в разпределението на калция и фосфора. Нашето тяло има способността да го синтезира с помощта на слънчевата светлина, а през зимата тя е малко.

Витамините от група В подобряват физическото състояние и имунитета, дават енергия и влияят добре на нервната система. Ще си ги набавите от бобовите растения, растителните кълнове, ядките, кваса, рибата, червеното месо, черния хляб, ечемика, кафявия ориз. Витамин С също подкрепя имунитета и е ценен антиоксидант. Ще го откриете в цитрусовите плодове, зелето, магданоза, червената боровинка, шипките, както и в сока от червена боровинка.

Голяма роля за здравето през зимата има цинкът. Съдържа се в по-големи количества в дроба, месото, морската храна, пшеничния зародиш, кваса, слънчогледовото и тиквеното семе и яйцата. Магнезият оказва влияние на мускулите и кръвоносните съдове, помага за усвояването на жизненоважни елементи. Кафето и стресът намаляват неговото съдържание в телата ни. Магнезий съдържат ечемикът, бананите, ядките, листните зеленчуци и тъмният шоколад.

Селенът също повишава имунитета. Присъства в пълнозърнестите мюсли, дроба, морската храна, доматите, броколите, пшеничния зародиш, лука, яйцата.

Д-р Бисер Георгиев

Д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в София

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -