сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКак да ядем калорични храни, без да провалим диетата

Как да ядем калорични храни, без да провалим диетата

Това, което е забранено, е сякаш повече желано. Забелязваме това най-вече по време на диета, когато искаме да похапнем от любимите ястия или десерти. Някои не издържат и в един момент го правят. Провал ли е това за диетата?

Не! Според Станимир Михов, който има блог за хранене и фитнес, забранените по време на диета храни или т. нар. „мръсни хранения“ могат да подобрят начина по който изглеждате, да контролират апетита ви по време на диета и дори да спомогнат за загубата на излишни мазнини.

Крайният подход най-често се избира от хора без голям опит с диети. Без да има предварително изградени хранителни навици и опит, които да позволят гъвкавост в диетата, е много трудно да се запази подобен тип режим продължително време, за да се постигнат желани цели, както и да се задържат постигнати резултати. От хормонална и психологическа гледна точка се смята за добра идея да включим любими, но „нездравословни храни“ в режима. Този подход е известен като правилото 90/10.

Правилото представлява хранителен режим, в който 90% от калориите идват от здравословни храни, а останалите 10% от любими храни и напитки. Тези 10% могат да са 1-2 хранения седмично на пица, баница, сладолед, спагети със сос, черен шоколад и други. Ето обаче някои грешки, свързани с приема на непозволени храни по време на диета.

Грешка #1: „Мръсен“ ден, вместо едно непозволено хранене

Една от причините е, че хората не се спират за секунда, за да помислят колко допълнителни ненужни калории могат да приемат за един цял ден безразборно хранене. Другата е, че едно нарушение може да обърка създадената рутина или хранителен режим, а след него и всички останали хранения за деня. Емоционалното хранене е трета причина. Не всеки може да се контролира и след планираното „мръсно“ хранене да се върне към режима си.

Грешка #2: Няма предварителен план

За да сте сигурни, че няма да прекалите с мръсните хранения, е добра идея да определите точно в кой ден ще се състоят те. Най-оптимално за фитнес цели е те да са около тежка тренировка или мускулни групи на които искате да наблегнете.

Грешка #3: Злоупотреба с мръсните хранения

Повечето фитнес ентусиасти смятат, че имат нужда от мръсни хранения прекалено често. Веднъж защото се е получила тежка тренировка, друг път заради пропуснато хранене от режима или неочакван празник. Честите отклонения не само повишават приетите калории, но и влияят върху възпалителните процеси. Пример: след голяма пица чувствате стомашен дискомфорт с часове. Този негатив може да попречи за усвояването на хранителни вещества за няколко дни напред, което от своя страна сериозно да навреди на прогреса ви.

Грешка #4: Алкохол и мръсни хранения

Алкохолът не може да бъде складиран като подкожни мазнини. Проблемът от консумацията на алкохол идва от това, че дава допълнителни калории и в същото време блокира окисляването на мазнините. Резултатът от този процес е по-малка възможност на тялото да използва мазнини за енергия, защото първо трябва да „изгори“ алкохола. Така че консумацията на алкохол в умерени количества не би навредила особено, но редовната консумация няма да позволява на тялото да използва натрупани мазнини като източник на енергия.

Съвети: Не консумирайте алкохол повече от 1-2 пъти в седмицата; Ограничете приема на мазнини в същия ден; Не яжте мазни храни заедно с алкохол; Избягвайте напитките, които съдържат добавени въглехидрати и захар – бира, коктейли.

Как тогава отклоненията от диетата може да са от полза?

Полза #1: Психическа отмора

Знаейки, че сте заслужили съботното хранене с приятели навън, може да е предпоставка да работите по-здраво през цялата седмица.

Полза #2: Хормонални ползи

Когато се достигне определена точка в загубата на мазнини, консумацията на високо калорично хранене може да стимулира процеса (изгаряне на мазнини) за следващите няколко дни. Само че без преяждане!

Полза #3: Запълване на гликогена

Ако имате чувство на отпадналост и усещате тялото си плоско, мръсно хранене може да запълни мускулите с гликоген отново, когато наистина се нуждаете от това.

Полза #4: Инструмент за баланс 

Мръсното хранене може да бъде използвано като инструмент за балансиране на физиката. Например ако бицепс и трицепс са слаба мускулна група, то мръсно хранене около тренировката за ръце, може да повлияе положително, като даде повече енергия, защити мускулите и захрани с повече хранителни вещества от обикновено.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -