петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПравят лекарство с витамин А срещу алцхаймер и паркинсон

Правят лекарство с витамин А срещу алцхаймер и паркинсон

Лекарство на базата на „зареден“ витамин А ще помага в битката срещу деменция, алцхаймер, паркинсон и болестта на Лу Гериг (амиотрофична латерална склероза). Учени от университетите Абърдийн и Дърам съобщиха за напредък в работата си по разработването на нов медикамент. Те работят по този проект вече повече от 2 г.

Ретиноевата киселина е много важна за нервната система

неврони паркинсон лечениеИзвестно е, че при разграждането си в организма витамин А се превръща в ретиноева киселина, която е от решаващо значение за развитието на нервната система. Според експертите синтетичната версия на витамин А може наистина да се превърне в ефективно оръжие срещу изброените невродегенеративни заболявания.

Ретиноевата киселина има многобройни функции в организма. Тя участва още във вътрематочното развитие на очите, мозъка. Важна е за растежа и възстановяването на нервите, които контролират усещането, движението и мозъчната активност. Невродегенеративните заболявания са свързани именно с увреждане на тези нерви. Алцхаймер, паркинсон се провокират по този начин. В резултат хората може да загубят контрол върху мускулите, да страдат от нарушение или намаление на мозъчната активност и дори да се стигне до фатален изход.

По-високите нива на ретинолова киселина в организма могат да спрат увреждането на нервите и да увеличат броя на нервните клетки, надяват се учените.

Ето кои са първите симптоми на алцхаймер

Витамин А в новото лекарство се „зарежда“ по специален начин

Много е важно да се намерят начини за справяне с неврологичните състояния, заяви ръководителят на екипа професор Питър Маккафери. Той поясни, че подобрената версия на витамин А, по която работят учените, успява да постигне забележителни резултати, засега в лабораторни условия.

Учените се опитват да накарат новото лекарство да прави това, което витамин А върши в организма, само че в многократно по-висока степен. За целта те „зареждат“ по специален начин синтетично получен витамин А, за да му придадат допълнителни качества. Те припомнят, че витаминът се съдържа естествено и в някои зеленчуци, като например брюкселското зеле. Има го още в маслото, яйцата, млякото. Той е мастно разтворим, затова мазнините са необходими за доброто му усвояване. 

Витамин А се оказа ключов за имунната система

Може да помага и при болестта на Лу Гериг

„Предстои да тестваме получената молекула допълнително и да кандидатстваме за необходимите патенти, но съм доволен от напредъка на работата, която започна през 2016 г.“, пояснява професорът.

Лекарството може също така да е от полза за амиотрофична латерална склероза, известна още като болестта на Лу Гериг. Тя засяга мускулите на ръцете, краката, устата и дихателната система.

Научната работа се провежда с подкрепата на компанията за развитие на химическите вещества High Force Research. Резултатите от лабораторните изследвания ще бъдат публикувани следващата година.

Източник: Med.news.am

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -