сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЧакаме грипна епидемия през януари

Чакаме грипна епидемия през януари

Грипна епидемия вероятно ще има след средата на януари – началото на февруари. Това прогнозират от Министерство на здравеопазването към днешна дата. Изводите им почиват на анализ на заболяемостта. Броят на пациентите с грип постепенно се увеличава. За момента са изолирани два щама – т. нар. „свински“ грип (H1N1) и този от типа „Хонгконг“ (H3N2).

През изминалата, 50-та седмица, са регистрирани 4 982 случая на остри заразни заболявания срещу 4 450 случая за предходната 49-та седмица, уточняват от МЗ. Общата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания за страната през 50-та седмица достигна 130.63 на 10 000 души, срещу 116.68  на 10 000 души за 49-та седмица. За епидемия се говори, когато броят на болните надхвърли 200 души на 10 000.

Как се лекува грип

5 области са с голям брой на болните

Областите с регистрирана по-висока от средната за страната заболяемост са: Силистра, Стара Загора, София град, Бургас и Видин. С настъпването на Коледно-новогодишните празници и Коледната ваканция на учениците и свързаното с тях струпване на много хора на закрити пространства се създава допълнителна възможност за  разпространението на грипната инфекция. Най-вероятно в края на месец януари и началото на месец февруари следващата година в някои от областите ще бъдат достигнати епидемични стойности.

Съгласно данните от изследваните проби в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“, НЦЗПБ в момента в страната циркулират паралелно два щама на грипния вирус: A (H1N1)  и A (H3N2).

Пет съвета как да се пазим от грипа

МЗ е сключило договор за всички задължителни ваксини

През 2018 г., в изпълнение на ангажиментите по осигуряване на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации за българските граждани и в съответствие с изискванията на Наредба № 15 за имунизациите, Министерство на здравеопазването сключи договори за всички видове биопродукти за двугодишен период на обща стойност 60 млн. лв.

Това гарантира по-голяма предвидимост и стабилност на доставките. Към момента са доставени всички заявени количества по договорите, което създава обезпеченост и сигурност при изпълнение на Националния имунизационен календар.

Количества ваксини регулярно се разпределят на Регионалните здравни инспекции или директно на общопрактикуващите лекари за обхващане на подлежащите лица. За момента обаче ваксината за грип не се покрива от държавата.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -