9 рискови фактора виновни за алцхаймер

PRINT

Две трети от всички случаи на болестта на Алцхаймер се причиняват от 9 рискови фактора, които могат да бъдат предотвратени или отстранени. Това е заключението на авторите на проучване, публикувано в Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.
Тези рискови фактори са:

  1. пушенето,
  2. затлъстяването,
  3. стесняването на каротидната артерия,
  4. ниското образователно ниво,
  5. високо кръвно налягане,
  6. физическа слабост (немощ),
  7. депресия,
  8. висок процент на аминокиселината хомоцистеин,
  9. диабет тип II.

Самото изследване се базира на наблюдения, но авторите смятат, че техните изводи ще дадат стимул на лекарите да насърчават пациентите да променят начина си на живот, пише сп. „Тайм“. Това в крайна сметка ще намали честотата на деменцията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Нова диета сваля с 53% риска от алцхаймер 
Активиране на имунната система спира алцхаймер 
Новаторски очен тест открива алцхаймер 10 г. по-рано 
Възможно е алцхаймер и паркинсон да се предават по кръвен път 
Вирусът на херпес удвоява риска от алцхаймер 

Учените анализирали данни на над 300 други проучвания. Това помогнало да се идентифицират най-честите рискови фактори, които всъщност са истинските причини за алцхаймер. Интересно е, че са събрани доказателства, че някои хормони, витамини и лекарства за намаляване на повишеното кръвно налягане могат да намалят риска от алцхаймер. Затова пък повишените нива на хомоцистеин и депресия, напротив, го увеличават.

Болестта на Алцхаймер протича много драматично за цялото семейство, защото близките стават свидетели как човек постепенно губи своите интелектуалните способности и памет. Променя се личността му. Алцхаймер не се лекува, но процесите може да се забавят с подходящо лечение. Деменцията засяга един от 14 души над 65 г.

Източник: Time

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 3.8]
9 рискови фактора виновни за алцхаймер беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 Iliana Angelova
loading...