Новаторски очен тест открива алцхаймер 10 г. по-рано

PRINT
преглед катаракта глаукома

Разработен е прост очен тест, който помага да се идентифицира болестта на Алцхаймер десетилетие преди тя да се прояви, предаде CBS. В момента не е толкова лесно да се постави диагнозата навреме. Пациентите стигат до лекар обикновено едва когато започнат първите затруднения с паметта.

Тогава той минава през тестове за оценка на когнитивните способности, оценка на настроенията, неврологични тестове и скенер на мозъка. Сега компанията Cognoptix е разработила системата „Сапфир II“ за оптично сканиране, която дава оценка за болестта по наличието на бета-амилоидни протеин в очите на пациента. Амилоидните плаки в мозъчната тъкан са основната характеристика на болестта на Алцхаймер. Тези отлагания се натрупват и в лещата на окото. Именно това прави възможно да се приложи новата диагностична технология.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Възможно е алцхаймер и паркинсон да се предават по кръвен път
Разгадаха защо алцайхмер протича много различно
Разработват над 100 нови лекарства за алцхаймер
10 златни правила срещу стареенето на мозъка 

Тестът е много лесен – в окото на пациента се влива флуоресцентно багрило, което взаимодейства с бета-амилоидите. След това устройството показва информация за това, дали има вероятност болестта да се развие и колко висок е рискът. Тази система позволява на лекаря да следи развитието на болестта и ефективността на лекарствата, използвани за лечение. Според създателите на новата технология точността при откриване на заболяването е 95%. Това е най-добрият показател на всички съществуващи методи в наши дни.

Източник: CBSnews

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Новаторски очен тест открива алцхаймер 10 г. по-рано беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *