сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияНоваторски очен тест открива алцхаймер 10 г. по-рано

Новаторски очен тест открива алцхаймер 10 г. по-рано

Разработен е прост очен тест, който помага да се идентифицира болестта на Алцхаймер десетилетие преди тя да се прояви, предаде CBS. В момента не е толкова лесно да се постави диагнозата навреме. Пациентите стигат до лекар обикновено едва когато започнат първите затруднения с паметта.

Тогава той минава през тестове за оценка на когнитивните способности, оценка на настроенията, неврологични тестове и скенер на мозъка. Сега компанията Cognoptix е разработила системата „Сапфир II“ за оптично сканиране, която дава оценка за болестта по наличието на бета-амилоидни протеин в очите на пациента. Амилоидните плаки в мозъчната тъкан са основната характеристика на болестта на Алцхаймер. Тези отлагания се натрупват и в лещата на окото. Именно това прави възможно да се приложи новата диагностична технология.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Възможно е алцхаймер и паркинсон да се предават по кръвен път
Разгадаха защо алцайхмер протича много различно
Разработват над 100 нови лекарства за алцхаймер
10 златни правила срещу стареенето на мозъка 

Тестът е много лесен – в окото на пациента се влива флуоресцентно багрило, което взаимодейства с бета-амилоидите. След това устройството показва информация за това, дали има вероятност болестта да се развие и колко висок е рискът. Тази система позволява на лекаря да следи развитието на болестта и ефективността на лекарствата, използвани за лечение. Според създателите на новата технология точността при откриване на заболяването е 95%. Това е най-добрият показател на всички съществуващи методи в наши дни.

Източник: CBSnews

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -