неделя, 14 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТворческите личности често са на ръба на лудостта

Творческите личности често са на ръба на лудостта

Хипотезата, че творческите способности и лудостта са тясно свързани, витае отдавна в културната история на човечеството и вече не е ясно, който точно е нейният източник. Въпреки това досега не е имало ясни доказателства в тази посока. С проблема отново се занимаха сега учени от Университета на Нортуестърн в САЩ.

Идеята им е следната: всеки човек може да бъде сложен някъде в спектъра на креативността – някои са по-надарени в тази насока, други не толкова. По същия начин всеки може да бъде класифициран някъде в спектъра на лудостта – здравите хора са близо до нулата. Събрали 100 психично здрави доброволци и ги накарали да решават задачи, които изискват творческо мислене. Питали ги и за получени стипендии, награди, публикации или други успехи, за да получат обективно доказателство за тяхната креативност. Имало и твърдения, които те трябвало да коментират за себе си – например „Другите хора понякога ме намират за странен“ или „Имам толкова много интереси, че направо не знам с какво да се захвана по-напред“. Колкото повече припознават себе си в тези твърдения, толкова по-творческа е личността.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Креативните мисли ни връхлитат, когато цари безпорядък
Творците имали по-често психични отклонения
Опровергаха теорията, че човек използва повече едното мозъчно полукълбо 
Редовните тренировки действат срещу липсата на вдъхновение 

Първият въпрос е от тест за психотични черти, а вторият – от тест за хипомания. Психотицизмът се отличава с импулсивност, търсене на екстремни преживявания, нелогично и нетипично мислене. Хипоманията е състояние, когато човек е много енергичен, има чести смени на настроението и препускащи мисли. Когато се екстремно проявени, те са патологични. Психотизмът се среща при шизофренията, а хипоманията – за светлата фаза на биполярното разстройство. Когато се проявяват умерено обаче, те са признак на творческа личност, категорични са учените от САЩ. Проучването им разкрило още, че депресията и страха нямат никаква връзка с креативността. Това потвърждава изводите на предишни проучвания.

Източник: Die Welt

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -