Творците имали по-често психични отклонения

PRINT

Творческите способности нерядко са свързани с психически отклонения. Тази връзка се среща особено често при писателите, става ясно от проучване сред близо един милион души. При тях е повишен рискът от биполярно разстройство, тревожност, шизофрения, наркозависимост и депресия, предаде Би Би Си, като се позова на данни от шведския Каролински институт.

Хората на творчеството два пъти по-често стигали до самоубийство. Биполярното разстройство нерядко се срещали при фотографите и танцьорите. Анорексията и донякъде аутизма също се срещат по-често при креативните професии.

Ако човек с аутизъм или маниакални наклонности много се интересува от нещо, твърде възможно е да е гениален, казва д-р Саймо Кияга. Аналогична е ситуацията при шизофренията. Новото разбиране за психичните отклонения може да доведе до различен подход в лечението им. Някои особености на мисленето и поведението, свързани с болестта, са полезни за творческите дейности. Експертите призовават да не се слага знак за равенство между психичните разстройства и гениалността.

Свързани теми: Травма превърна неудачник в музикален гений

Компютър чете мислите на Стивън Хокинг и ги превръща в думи

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Творците имали по-често психични отклонения беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *