събота, 13 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОткриването на GPS-система в мозъка взе Нобел за медицина

Откриването на GPS-система в мозъка взе Нобел за медицина

Трима учени си поделят Нобеловата награда за медицина. Те получиха отличието за това, че са открили GPS-система в мозъка. Тазгодишните лауреати са Едуард Мозер, Джон О’Кийф и Майбрит Мозер (отляво надясно). Въпросната система, позволява на мозъка да се ориентира и да подаде сигнал как човек да стигне от една точка до друга, предаде BBC.

Смущения в тази естествена навигационна система са характерни за болестта на Алцхаймер. Това обяснява защо пациентите се губят и не могат да се ориентират за точното място. Първата част на откритието е направено от професор О’Кийф през 1971 г. – става дума за зона в хипокампуса. Експеримент с плъхове показал, че специфичен набор от неврони се активира, ако гризачът е в определена част на помещението. Те се променяли, ако плъхът е другаде. Невроните образували нещо като карта в мозъка.

През 2005 г. пък съпрузите Мозер намерили друга част от системата, която служела като морска карта. Клетките, разположени в тази част, наподобявали линиите на географската ширина и дължина. Те помагали на мозъка да оцени разстоянието и да контролира движението като създавали мрежа. Заедно двете части на системата създавали уникална система за позициониране. Създавала се пространствено-времева рамка в подкрепа на автобиографичната памет.

Миналата година Нобеловата награда за медицина бе присъдена за откритието как точно става пренасянето на материал в клетките. А през 2012 г. беше дадена за две революционни изследвания за стволови клетки. Научната общност беше впечатлена от това, че възрастни клетки могат да бъдат превърнати в стволови.

Източник: ВВС

 

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -