събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеМоже ли да се храним само с витамини от пакетче?

Може ли да се храним само с витамини от пакетче?

Бизнесът със здравословните готови храни процъфтява. Магазините са пълни със зърнени закуски, сладкиши и напитки, които обещават да ви осигурят дневната дажба от витамини и минерали, с две думи – балансирано хранене. По-честните търговци все пак поясняват с дребен шрифт, че тези продукти могат да служат само като допълнение към основното меню, в което влизат пресни продукти.

Така журналистът Ник Хардинг решава да направи експеримент със себе си – една седмица се храни само с такива готови храни, обогатени с витамини и минерали. Предварително се прегледал, за да е сигурен, че няма генерален риск за здравето му. Лекарите му казали, че евентуално може да очаква стомашно-чревни проблеми, промени в настроенията и дефицит на някои хранителни вещества. Първата изненада била, че обогатените храни стрували с около 30% повече от обичайното, което Ник харчел за храна.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Калориите от въглехидрати по-опасни от другите
Да си дебел, невинаги е опасно за здравето
Кое е по-вредно – захарта или мазнините? Близнаци провериха сами 

„Обикновено на закуска ям плодове, йогурт, пълнозърнеста препечена филия и чаша чай. Вместо тях сега хапнах шоколадово мляко и специални бисквити – всичките обогатени с витамини. Млякото съдържало 20 г протеини – колкото голяма пържола от пилешки гърди, но също така и 44 г захар. Товае равно на 10 чаени лъжички!“, разказва журналистът.

Два часа след такава закуска бил отново гладен и трябвало да изяде едно протеиново блокче. А опаковката пишело, че съдържа 270 ккал, 20 г протеини и 30 г въглехидрати, вероятно повечето са чиста захар. На обяд си направил суха инстантна пилешка супа, която само се залива с гореща вода. Според производителя тя доставя 30% от дневните нужди от витамини. На гърба на опаковката с малки букви обаче е изреден цял поменик от съставки, които не са натурални. Вечерята се състои от ястие, което е напрах в опаковката и се смесва с вода. В съставките му има кафяв ориз, киноа, ленено семе и зелени плодове. В края на деня се чувствах леко депресиран, признава Ник. Това продължава цяла седмица. В много от дните имал стомашни болки и метеоризъм (образуване на газове).

Кръвният тест показал ниски нива на фосфатите

Накрая той отново се подложил на медицински преглед. Кръвният тест показал понижени нива на фосфатите, които са необходими за здрави кости и зъби, те помагат още на нервите и мускулите. Според лекарите такива нива са характерни за недохранени хора. Изследванията показали още и намалени нива на холестерола, но главно на добрия HDL, който всъщност защитава сърцето. Той паднал с 15%. С продуктите, заместители на натуралните витамини, бях постоянно гладен, с ниски енергийни нива. Според експертите това е възможно въпреки пълния спектър от витамини, които се приемат. Вероятно виновни се екстремно високите нива на захар в такива продукти.

Ник имал пристъпи на треперене. Според лекарите това е заради намалелите запаси от гликоген в черния дроб, които не се захранват адекватно от бързите въглехидрати, главно захар, които се съдържат в много от тези продукти.

Източник: Daily Mail

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -