петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДа си дебел, невинаги е опасно за здравето

Да си дебел, невинаги е опасно за здравето

Невинаги пълнотата е признак за проблеми със здравето. Обикновено затлъстяването около корема се свързва с риска от метаболитен синдром. Сега обаче експерти от Медицинския университет на Виена установиха, че за наличието на синдрома може да се съди по това дали е нарушена обмяната на ензима хем-оксигеназа-1 (НО-1), пише „Ремедиум“.

Има статистика, която сочи, че при една четвърт от хората с наднормено тегло при ензима няма нарушения. Това може да се тълкува като признак, че те не страдат от метаболитно нарушение, което е свързано с риска от диабет и системно възпаление.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Талия над 84 см издава метаболитния синдром
Тлъстинките на корема издават метаболитния синдром 
Шуслерови соли при затлъстяване и диабет

Така учените правят извода, че в определени случаи може да се говори за здравословно напълняване. Те се опитали да намерят именно неговите маркери. Оказало се, че съществува пряка връзка между степента на метаболитното нарушение и на нивото на експресия на хем-оксигеназа-1 в мастните отлагания и черния дроб. Това доказват и данните на по-рано проведени изследвания, например проучване на еднояйчни близнаци показало, че ензимът се откривал в по-големи количества при хора с метаболитни нарушения.

При мишки без ген за хем-оксигеназа-1 в макрофагите се откривали по-малко възпалителни маркери. Ако същият ген в черния дроб бъде отстранен, то черният дроб работи добре и разгражда мазнините дори при богато хранене. Инсулиновата чувствителност не намалявала. Става ясно, че ензимът оксигеназа-1 стимулира възпаленията и води до метаболитен синдром.

Източник: Ремедиум

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -