Да си дебел, невинаги е опасно за здравето

PRINT

Невинаги пълнотата е признак за проблеми със здравето. Обикновено затлъстяването около корема се свързва с риска от метаболитен синдром. Сега обаче експерти от Медицинския университет на Виена установиха, че за наличието на синдрома може да се съди по това дали е нарушена обмяната на ензима хем-оксигеназа-1 (НО-1), пише „Ремедиум“.

Има статистика, която сочи, че при една четвърт от хората с наднормено тегло при ензима няма нарушения. Това може да се тълкува като признак, че те не страдат от метаболитно нарушение, което е свързано с риска от диабет и системно възпаление.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Талия над 84 см издава метаболитния синдром
Тлъстинките на корема издават метаболитния синдром 
Шуслерови соли при затлъстяване и диабет

Така учените правят извода, че в определени случаи може да се говори за здравословно напълняване. Те се опитали да намерят именно неговите маркери. Оказало се, че съществува пряка връзка между степента на метаболитното нарушение и на нивото на експресия на хем-оксигеназа-1 в мастните отлагания и черния дроб. Това доказват и данните на по-рано проведени изследвания, например проучване на еднояйчни близнаци показало, че ензимът се откривал в по-големи количества при хора с метаболитни нарушения.

При мишки без ген за хем-оксигеназа-1 в макрофагите се откривали по-малко възпалителни маркери. Ако същият ген в черния дроб бъде отстранен, то черният дроб работи добре и разгражда мазнините дори при богато хранене. Инсулиновата чувствителност не намалявала. Става ясно, че ензимът оксигеназа-1 стимулира възпаленията и води до метаболитен синдром.

Източник: Ремедиум

 

[Общо: 7    Средно: 4.6/5]
Да си дебел, невинаги е опасно за здравето беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *