вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеШуслерови соли при затлъстяване и диабет

Шуслерови соли при затлъстяване и диабет

Затлъстяването се възприема като неприятно, особено от жените, главно от естетична гледна точка. То обаче често е свързано с други заболявания – смущения в мастната обмяна, високо кръвно и диабет. Заедно, 4-те състояния са признаци за метаболитен синдром – заболяване, което добива епидемични размери в развитите страни по данни на СЗО. Те се развиват понякога бавно в годините, но винаги са последица от нашите трайни навици и стил на живот, разказа графиня Ангелика фон Волфскийл, природолечител от Германия.

За метаболитен синдром може да се говори дори ако човек дори и само 2-3 от изброените 4 заболявания. Затлъстяване има при индекс на телесната маса над 25. Животът ни е динамичен, но само вътрешно. Стресът и липсата на движение са основни виновници за наднормените килограми. „Храним се с твърде много и мазни храни. Алкохол над 40 г на ден също е натоварване за организма“, посочва Фон Волфскийл. Никотинът е друг рисков фактор – той отнема витамин С и уврежда кръвоносните съдове. Не бива да се подценяват хроничните възпаления, които също водят до метаболитен синдром. Медикаментите, които приемаме безконтролно, също понякога водят към метаболитен синдром.

графиня Ангелика ВолфскийлНай-добре веднага  да помислим какво да променим в начина си на живот, за да не се стига до заболяване. Можем да направим много неща, за да се предпазим, смята графинята. Правилното хранене е ключово. Докато сме здрави, стомахът ни преработва без проблем всякаква храна. Но ако в момента дори само един орган не е наред – дори да е само хрема, която на пръв поглед няма нищо общо със стомаха, цялата храносмилателна система страда и не работи добре. Физическите усилия трябва да са минимум 30 минути дневно като продължително аеробно движение, т.е. с леко задъхване.

В името на профилактиката трябва да следим отделителната ни система да функционира добре. Природолечителката препоръчва да обърнем внимание на простите неща: редовното да се пие вода, най-добре със стайна температура, да не се допуска запек. Трябва да уринираме редовно и да се изпотяваме всекидневно. Така помагаме на имунната система, от която очакваме да се справи с попадащите в организма бактерии и вируси. Стомахът ни също има своите предизвикателства – работи по-трудно например при мъгла. Тя отнема енергията и в такова време храносмилането е по-трудно, продължава със съветите си немската графиня.

В организма винаги има огнище на възпаления, пояснява тя. Без него не бихме могли да произвеждаме антитела и бихме загинали. Острите състояния се лекуват много добре с шуслерови соли – номер 3 и 4, действат много бързо. Много важно е човек да се долекува, за да не премине в хронично възпаление, а оттам и до метаболитния синдром. Организмът трябва да премине със собствени сили през изпитанието, а шуслеровите соли само му асистират, казва още Фон Волфскийл. Хроничните възпаления обикновено са свързани с панкреаса и далака.

Организмът опитва да „поправи“ засегнатото място, като отлага в кръвоносните съдове калцификати. Така възниква друг съвременен бич – атеросклерозата. Подкрепа за организма е комбинацията от солите 3, 6 и 7, те са имунен модулатор. Предпазват от развитие на инфекции превантивно, но и след това, за да не се стига до хронично възпаление и изменение на клетъчната мембрана. „От сол № 3 (ферум фосфорикум) сутрин се разтварят по 5 таблетки в чаша топла вода. На обяд – 5 до 10 таблетки от сол № 7 (магнезиум фосфорикум) се разтварят по същия начин. Ако човек няма крампи, не се чувства изтощен, 5 таблетки стигат. Не може ли да спи, по-добре е да са 10 таблетки. Вечерта се разтварят 5 таблетки от сол № 6 (калиум сулфурикум). Тази сол помага за извличане на токсините от черния дроб, а според китайския часовник на органите именно вечер са часовете на този орган“, пояснява графинята.

захарен диабет кръвна захарИнсулиновата резистентност – причини

Тя се развива като последица от безразборното хранене при генетично предразположение. Получава се хронично възпаление на клетъчната мембрана. Организмът губи способност да вкара през нея глюкозата, налична в кръвта. Той има много захар, но клетките са гладни. Мембраната е изключително фина и само здравословният начин на живот я поддържа изправна. Настъпят ли промени в телесната мазнина, хормоналния статус, се стига до момент, когато глюкозата не може да бъде приета в клетките. Организмът се нуждае от много повече инсулин. Клетките на панкреаса работят на усилени обороти и започват да се изчерпват. Следват хиперинсулинемия, диабет, повишаване на нивата на триглицеридите в кръвта, отлагане на масти и хипертония. С шуслеровите соли 4 (калиум хлоратум) и 6 (калиум сулфурикум) и подходяща диета може да се помогне много на хора с диабет, особено от тип две, убедена е германката.

Най-неприятното за жените от естетична гледна точка е висцералното (в областта на корема) затлъстяване. Повечето жени са тип „круша“ или „ябълка“. Пълнеенето като „круша“ е по-здравословно. Там запасите от мазнина се складират около бедрата и служат като резерва за раждане на дете. При „ябълките“ мазнините се отлагат в торса около талията. Изненадващо една от причините за това се оказа модата на дрехите с голи кръстове. „Пълната талия не изглежда красиво, но организмът се опитва да балансира. Трупа там резерви, за да предпази от изстудяване тялото. Модата да се ходи с разголени точно там дрехи е престъпление към здравето. Тялото постоянно се охлажда и тогава дори малката закуска веднага се складира като мастно депо, за да пази бъбреците. Като решите да отслабвате, тези запаси най-трудно се разграждат“, коментира Фон Волфскийл.

Свързани теми: Липсата на минерали в организма се разчита по лицето

Хомеопатията чисти емоционални травми

Минерални соли помагат при гастрит и киселини

СНМИКА: SXC

Свързани публикации

1 коментар

  1. Больному при употреблении морской соли при сахарном диабете 2 типа необходимо следить за своим самочувствием. Если появились боли в нижней части живота — следует обратиться за медицинской помощью.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -