Минерални соли помагат при гастрит и киселини

PRINT
аптека

През лятото мина една вълна от „летен грип“, причинен от ентеровируси, казва Антон Вълев, собственик на аптека, където се предлагат много хомеопатични и фитотерапевтични препарати. те причиняват както стомашни неразположения – повръщане и разстройство, така и симптоми като при настинка – болки в гърлото, температура. Ако болният се е обърнал веднага за помощ към фармацевта, препоръчваме задължително използваме двете соли – ферум фосфорикум (№3) и силицея (№11). Първата се бори с възпалението, а втората подпомага имунитета.

Тъй като ентеровирусите в повечето случаи засягат стомашния тракт, много от хората се оплаквали от киселини. За тях препоръчваме калциум флуоратум (сол №1) и натриум фосфорикум (сол №9). При обострен гастрит, каквито случаи имало много през лятото, се дава комбинация от солите калиум фосфорикум (сол №5), натриум фосфорикум (сол №9) и натриум сулфурикум (сол №10). Те имат и друг ефект – засилват метаболизма. Огромна част от стомашните неразположения се свързани с нерационалното хранене, то е стрес за организма, изтъква Антон Вълев. Възможна е комбинация между шуслерови соли и билкови препарати, те не си противоречат. За приемането на солите е важно устата да е чиста. 15 минути преди и след приема им не е хубаво да се пие и яде. Избягват се мента и кофеин, защото те променят усвояемостта под езика, добави фармацевтът.

Да се справим с киселините без лекарства

При вирусна инфекция с температура при децата добре действат сок, компот от малини или чай от малинови листа, съветва той. Те не позволяват температурата да се вдигне прекомерно, а и децата харесват вкуса на малини. При по-големи деца се дава и отвара от липов цвят. Целта на билките е да понижат температурата и да увеличат диурезата, тъй като с урината се изхвърлят токсините. Вълев обърна внимение, че не е едно и също дали пациентът ще приема вода или натурален сок от кутията. „Предпочитаме течността да е вода, тя играе роля на натурален разтворител за токсините. Готовите сокове имат добавени консерванти, подсладители и киселини. Другото име на възпалението е „киселини“, коментира той.

Така, както има много хора, които предпочитат първо да опитат с природни, щадящи продукти, така има и други, които вярват само на кардиналните методи, споделя впечатленията си от разговорите с пациенти в аптеката Вълев. Ако човекът не иска поне да опита да си помогне с хомеопатия или фитотерапия, винаги ще му е нужна агресивна терапия – хирургия, антибиотици, добавя той.

В последно време широко се употребявали кортикостероиди. Вече се усещали страничните им ефекти – много от хората се оплакват от разширени вени, имат незарастващи рани. Според Вълев рискована е също така безконтролна употреба на контрацептиви, т.е. без консултация със специалист. Това по думите му е предпоставка освен за онкологични заболявания, така и за инсулти в ранна възраст – 35-40 г. Тези жени развиват разширени вени, тромбозен синдром и оттам се стига до инсулти, инфаркти или инфаркт на бъбрека, пояснява Вълев. Много от тези страдания можело да бъдат спестени с активен двигателен режим, подходящо хранене и шуслерова терапия.

Доброто храносмилане има 4 основни принципа

Солите помагат още при редица проблемни ситуации или просто като допълнителна помощ, казва фармацевтът. При мускулна треска например той препоръчва сол магнезиум фосфорикум (сол №7), а при растежа на децата – калциум фосфорикум (сол №2). „Шуслерова терапия се прилага и при нервни деца, които не могат да се концентрират в училище. Тогава се прави комбинация между солите с номера 5 (калиум фосфорикум) и 7 (магнезиум фосфорикум). В някои състояния прилагаме и сол №12 (калциум сулфурикум). Хубавото при тази терапия е, че можем да използваме 12-те соли в неограничени комбинации и да ги правим в неограничен брой дозировки според конкретното състояние на пациента, добавя Вълев.

Солите се приемат през устата – като таблетки или разтвори, но може да се правят и компреси на кожата. „Шуслеровата или хомеопатичнта терапия излиза приблизително толкова скъпо, колкото и традиционните медикаменти. Всеки избира какво да опита. Предимството на хомеопатията е, че може да се прилага дори при бременни, кърмачки, новородени и малки деца. Не рискуваме да предозираме, защото дозата е една и съща при малкото дете и при възрастните, когато преследваме една и съща цел. Това е терапия на първа линия, която фармацевтът може да даде изцяло позовавайки се на собствените знания, без да се консултира с лекар. Докторите също могат да ги прилагат докато чакат например микробиологичните изследвания, които отнемат 3-4 дни. За това време щадящият подход може да успокои състоянието и е по-добре, отколкото да даде веднага някакъв антибиотик и по-късно да се окаже, че той не действа“, обобщава специалистът.

[Общо: 10    Средно: 3.1/5]
Минерални соли помагат при гастрит и киселини беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *