събота, 25 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеШуслерови соли при настинка и грип

Шуслерови соли при настинка и грип

Настинки и остри вирусни заболявания най-често водят хората в аптеката, като много от тях в началото искат да опитат щадящи организма и природни препарати. Това разказа Антон Вълев, собственик на голяма аптека в София. През последните години много търсени са хомеопатичните препарати и шуслеровите соли. Те са безвредни и пациентът може сам да си ги назначи, докато се изясни точната диагноза, допълва фармацевтът.

Понякога само този подход е достатъчен, за да се излекува човекът, но това зависи от индивидуалната реакция. Целта на хомеопатията е да спести на пациентите химическата терапия, например с антибиотици, констатира Вълев. През последните 2-3 г. интересът на пациентите се засили към този вид медикаменти. Те помагат при ангини, бронхиолити, катарална хрема и кашлица. Могат да лекуват и бактериални инфекции. Хубаво е да питат за хомеопатични или фитотерапевтични препарати в аптеката още веднага след първите симптоми, а не да чакат да минат няколко дни, съветва специалистът. Изчаква ли се прекалено дълго, често антибиотикът е неизбежен.

Хомеопатичните препарати и шуслеровата терапия могат да се вземат и профилактично. Кое е най-подходящото средство, ще каже фармацевтът. Ако температурата вече се е повишила, организмът има нужда от сол №3 – ферум фосфорикум. Тя е ключова при всеки възпалителен процес. Стигне ли се нагнояване, бели секрети препоръчваме сол №4 (калиум хлоратум), обяснява Вълев, но добавя, че доста от състоянията се овладяват още с първата сол.

При грип или настинка е задължително да се спрат сладките храни. Те подхранват директно микробната флора и пречат на имунната система да си свърши работата, казва фармацевтът. Сладкото успокоява нервната система, човекът се чувства добре, но това само заблуждава имунната система за истинското състояние на нещата. „Неправилно схващане е да се сваля температурата на всяка цена. Ако човек е болен, това му е необходимо. Нужно е само да се следи тя да не се покачва много. Хора, които правят гърч от температура, може да се случи и при 37,5 градуса“, казва Вълев.

Хомеопатичните лекарства действат на вълново ниво според сегашната теория. Организмът се модулира да реагира по определен начин чрез предписване на подходящия медикамент. При шуслеровите соли схемата е по-различна. Това е по-скоро терапия на клетъчно ниво, която повлиява на целия организъм, коментира специалистът. Поради някакви причини стрес, направилно хранене или болест се е стигнало до минерален дефицит в организма. Често това се открива с лицева диагностика.

„Шуслеровите соли са като малки „ключове“, които подтикват клетките да усвояват определени минерални соли, независимо, че той ги приема с храната. Например човек с хипертония има нарушен баланс на натриевите соли, дори да не приема много сол с храната. Тези соли регулират водното съдържание на междуклетъчното пространство. Ако само намалим дажбата на сол, тя няма да свали съществено кръвното. Давайки шуслерова сол №8 – натриум хлоратум, ще се получи възстановяване на баланса. Пациенти с ниско и с високо кръвно ще се доближат до нормалните стойности. Така една сол предизвиква два коренно различни ефекта – при едните ще предизвика задържане на течности, а при другите – отделяне на течности“, обяснява Вълев.

Допълнително, ако се налага, към диетата на пациента може да се включат и други соли. Като включваме хомеопатия и шуслерови соли в лечението, ние всъщност се опитваме да накараме хората да си обърнат повече внимание, изтъква фармацевтът. Приемането на магнезиум фосфорикум (сол №7) например изисква да се разтворят няколко таблетки в гореща вода и тя да се пие бавно, „дъвчейки“ всяка глътка. Това отнема около 20 минути, в които човек се фокусира върху сигналите, които тялото му изпраща.

При напреднала инфекция (състоянието е от 3-4 дни или повече) се препоръчва сол №4 (калиум хлоратум). Антон Вълев почти винаги включва в препоръките си и сол №11 – силицея, която подпомага имунната система. „Тя може да се дава и профилактично. Ако сме сигурни, че е грип, даваме комбинация от сол №3 и сол №11. Ако някой е бил няколко месеца на антибиотици в рамките на два месеца, задължително включваме силицея“, коментира той.

Свързани теми: Коварна пневмония дебне при грип, каран на крак

Хомеопатията чисти емоционални травми

Терапия с минерали помага на децата при изгаряне и настинка

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -