Коварна пневмония дебне при грип, каран на крак

PRINT
Антон Вълев Педиатрична аптека Ерудита

Много млади хора се инвалидизират, тъй като карат на крак грипа и развиват асимптоматична пневмония. Това съобщи Антон Вълев, фармацевт и председател на Националната аптечна камара. Такива пациенти нямали клиничната картина на болестта, тя не се хващала на рентген и само много опитен лекар можел да постави правилната диагноза със слушалката.

На пръв поглед човекът просто е болен, но той разбира че е имал пневмония след време, когато започне да усеща болки в гърба – те са от срастванията в белия дроб, допълни Вълев. Много от младите надценяват способностите на организма си да се справи сам с белодробното заболяване и дори не ходели на лекар.

Грипът не бива да се кара на крак, както правят много хора у нас, предупреди фармацевтът. „Освен че човек е заразен за околните, вреди и на себе си. Естествено е да усещаме сънливост, организмът има нужда от покой, за да се възстанови. Нервната система трябва да се успокои, защото е най-големия консуматор. Тогава енергията отива за делене на клетки, имунен отговор, транспорт на течности и соли в огранизма“, пояснява Вълев. Когато сме болни, апетитът рязко спада. Това е така, защото за да яде, организмът също изразходва енергия. Препоръчваме повече супи, чорби, за се усвояват по-лесно и бързо полезните вещества, казва още той.

В такива състояния е задължително да се спрат сладките храни. Те подхранват директно микробната флора и пречат на имунната система да си свърши работата. Нервната система се успокоява, но това само „замазва“ картината за имунната система. „Болен ли е, човек трябва да има температура. Нужно е само да се следи тя да не се покачва много. Хора, които правят гърч от температура, могат да го правят и при 37,5 градуса. Целта не бива да е непременно да се свали температурата под тази граница“, коментира специалистът, който често разговаря с хората в аптеката си и добре познава въпросите, които ги вълнуват.

По думите му родителите имат едно важно задължение – да научат децата им да ценят натуралния вкус на храните. Малките ядат вафли и шоколади, но изобщо не обичат зеле, което обаче има противовирусни свойства. При настинка много помага фреш от зеле, моркови и листа от целина, съветва Вълев. Комбинацията е подходяща и за възрастни. Напитката вдига болните за 3 дни на крака. Целината не е манипулиран зеленчук, не я пръскали, защото е издръжлива.

Ябълката също е незаменима в сезона на настинките. Ако човекът може да яде, по-добре да консумира направо зеленчука или плода, вместо да пие сок от тях, съветва фармацевтът. В сока се съдържат витамини и минерали, но в плода има много баластни вещества. Те са незаменими за перисталтиката на червата. „Когато в дома се готви с пресни продукти, малките свикват с вкуса на супа от зеленчуци. В някои семейства всички ястия имат един и същи вкус – на универсалната подправка, която се използва навсякъде. Много полезно е и киселото мляко, но истинското, което си е кисело. Някои продукти приличат на кремчета, в тях има нишесте и всякакви други неща, но не и от важните за имунитета млечнокисели бактерии“, коментира още Вълев.

Фитотерапия за възпалено гърло

При малки деца до 2 г. не бива да се прилагат всякакви билки. Подходящи са копър и резене. Те се използват при колики, но действат добре и при кашлица. Лайката е друга полезна билка, но трябва да се внимава с количеството. За възрастен човек е подходящо не повече от 0,5 л отвара дневно. При децата количествата са доста по-малки. Фитотерапията не е пиене на чай, докато се храним – това е прием на течности.

Приемат се главно запарки. Билките се запарват в порцеланов съд, не се използват метални прибори и цедки. Дрогата се залива и се чака да изстине, едва тогава се отделя течността. Хубаво е да се пие охладена до 30-40 градуса. Горещата течност допълнително възпалява гърлото. Когато човек е болен, не бива да взема и горещ душ – веднага вдига температура. При по-големите деца и възрастните при настинка са подходящи мащерка и босилек, които съдържат етерични масла. Липов цвят и листа от къпина също помагат.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 10    Средно: 3.6/5]
Коварна пневмония дебне при грип, каран на крак беше последно модифицирана от: юли 18th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *