събота, 3 декември, 2022
- Реклама -
НачалоИзследванияГастрит и язва откриват най-често гастроентеролози в Пловдив

Гастрит и язва откриват най-често гастроентеролози в Пловдив

Гастрит, язва, улцирозен колит (хронично възпалително заболяване, което протича с диарии, леки болки в корема, понякога температура и ставни оплаквания) откриваха най-често гастроентеролозите на болница „Медлайн“ при пациентите, посетили традиционната предколедна кампания за безплатни прегледи. Тя се състоя от 3 до 21 декември, а потърсилите консултация бяха на възраст от 25 до 90 г. Сред тях специалистите открили и значителен брой пациенти с полипи на дебелото черво, които махнали веднага.

Две трети от преминалите през кабинетите болни бяха насочени за допълнителни изследвания и хоспитализация, каза един от специалистите в отделението д-р Веска Петрова (на снимката). Само при малка част от прегледаните медиците попаднали на онкологични заболявания. В най-тежко състояние бил мъж на 51 г., на когото при ехографското изследване специалистите открили метастази в черния дроб, въпреки че пациентът нямал сериозни симптоми. Оплакваше се от тежест в корема и дискомфорт след хранене, а това се случва на всеки, след като преяде, отбеляза д-р Петрова.

Прегледите бяха посетени и от доста неосигурени граждани, които възстановиха здравноосигурителните си права, веднага след като бяха насочени за лечение в болница, отбеляза д-р Петрова.

По Коледа и Нова година хората да не прекаляват с консумацията на сърми с кисело зеле, на тлъсти меса и алкохол, за да не си докарат жлъчни кризи и панкреатити, казаха от отделението по гастроентерология. Лекарите припомниха, че и двете заболявания могат да завършат фатално. За да не се обострят хемороидите, трябва да се избягват пикантните храни като черен пипер, люти чушки, сос чили, каза гастроентероложката. Повече танци и разходки под снега по празниците спасяват от преяждане и препиване, допълни тя.

СНИМКА: МЕДЛАЙН

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -