четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОткриха "превключвател" в мозъка, вади от кома

Откриха „превключвател“ в мозъка, вади от кома

Учените твърдят, че са открили в мозъка на хората „преключвател“, който ще позволи на хора в кома да се върнат в съзнание. Д-р Мохамад Кубейси и неговата група в университета Джордж Вашингтон изследвали пациента с епилепсия и електрически импулси в дадена област.

Тези импулси понякога „приспивали“ мозъка на пациента, пише в. „Дейли мейл“. Когато този вид мозъчна стимулация се прекратявала, тялото излизало от подобието на вегетативно състояние. За инцидента пациентът не си спомнял нищо.

Експертите знаят малко за човешкото съзнание. Новото откритие може да промени ситуацията за много пациенти, които са в кома. С помощта на нискочестотна дълбока мозъчна стимулация учените се опитвали да спасят хората от епилептични припадъци. Този подход помагал при 92% от случаите, без да навреди на паметта.
Но когато учените използвали високо-честотни вълни, мозъкът ту се включвал, ту се изключвал. Стимулацията на определена област водело до загуба на съзнание (дишането се забавяло, хората не реагирали на външни дразнители). Когато стимулирането спирало, човекът се връщал към нормалното. Сякаш тази област играела ролята на „превключвател“ за мозъка.

Източник: „Дейли мейл“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -